Kolagenové doplňky stravy uleví bolavým kloubům

Kdo chce vráskám zatnout tipec, ten by měl užívat kolagen. Jenže on nepůsobí jenom proti stárnutí! Podporuje totiž i hubnutí a budování svalové hmoty. Zároveň snižuje bolestivost kloubů a předchází srdečním chorobám.

Kolagenové doplňky stravy jsou už nějaký ten pátek kosmetickým svatým grálem. K dostání jsou jako tablety, gelové kapsle i prášek, které se rozpouštějí ve vodě či v libovolném nápoji. Bývají ochucené i neochucené, hydrolyzované i bioaktivní – nabídka je skutečně široká. Bez ohledu na konkrétní zpracování poskytují pokožce dokonalou péči, neboť působí jako její výplň i opora, přičemž zbavují vrásek, zachovávají pružnost a podporují regeneraci i hydrataci (1). Jenže mají i jiné vedlejší účinky, jen se o nich hovoří o poznání méně. Co všechno tedy kupovaný kolagen dělá a umí?

Úleva při bolavých kloubech

Kolagen snižuje bolest kloubů, což je informace zejména pro pacienty postižené revmatoidní artritidou. Právě těm se také doplňky stravy s jeho obsahem doporučují! Podílejí se na opravě šlach a chrupavek, ulevují při bolestivých stavech a zlepšují kloubní mobilitu (2).

Budování svalové hmoty jde jako po másle

A máme tu další výhodu, kterou ocení zase sportovci. Vzhledem k tomu, že je kolagen druh bílkoviny, hraje důležitou roli při budování svalové hmoty. Dle názoru expertů předchází i jejím ztrátám, a to hlavně vlivem stárnutí a menopauzy (2).

Dietní pomocník, který usnadňuje hubnutí

Už vás nebaví zkoušet všechny možné i nemožné diety? Redukci váhy ještě nevzdávejte. S nárůstem svalové hmoty výše zmíněné přípravky také stimulují činnost metabolismu a prodlužují pocity sytosti. Mohou být tedy báječnou součástí redukčních režimů (2).

Snížené riziko srdečních chorob

O tom, že se kolagen v těle vyskytuje přirozeně, ovšem s přibývajícím věkem jeho produkce klesá, jste jistě slyšeli. Jeho úbytek pak zasahuje i pojivové tkáně a tepny, což může mít na srdce negativní vliv. Pokud ale navýšíte jeho množství prostřednictvím doplňků, kondici cév a tepen tak můžete vylepšit, což se pochopitelně dotkne i kardiovaskulárního systému a prevence srdečních chorob (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8521576/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat