Zimní rituál nahrazující lékaře

Navzdory chladnějšímu počasí odhalte aspoň kousek své kůže rannímu slunci. Jaké to má výhody a proč se jedná o nejlepší zimní rituál vůbec?

Většina zpráv o veřejném zdraví z poslední doby se soustředila na rizika přílišného vystavování se slunci. UVA záření (95–97 % UVR, které dopadá na zemský povrch) proniká hluboko do kůže, kde může nepřímo přispívat k rakovině kůže prostřednictvím tvorby molekul poškozujících DNA, jako jsou hydroxylové a kyslíkové radikály. Nadměrné vystavení slunci může také způsobit šedý zákal (1). Ale to je spíš záležitostí letních měsíců. Teď, v zimě, je situace trochu jiná. Lepší!

Terapie sluncem. Jak často a dlouho?

Vystavování se rannímu slunci posiluje imunitu, ale také pomáhá snížit otoky a vysoký krevní tlak, zároveň podporuje funkce mozku, což se aktuálně nesmírně hodí. Chladné počasí může v těle spustit mnoho typů problémů, kvůli nimž je náchylné k různým nemocem. Udržování silného imunitního systému tak patří k tomu nejdůležitějšímu, co pro sebe aktuálně můžete udělat. Vstaňte o trochu dřív, doma roztáhněte závěsy, jděte se projít nebo chvíli poseďte na balkoně a nechte paprsky ranního slunečního světla dopadat aspoň na kousek svého těla 15-20 minut - každý den, a to před desátou hodinou dopolední (2).

Sluneční záření poskytuje vitamin D, který zpomaluje proces stárnutí a pomáhá chránit před nemocemi. Primární fyziologickou funkcí „déčka“ je však udržování hladiny vápníku a fosforu v séru v normálním fyziologickém rozmezí tak, aby došlo k podpoře většině metabolických funkcí i mineralizace kostí (3).

Nejen úleva od stresu

Podle vědců (4) z univerzit v Edinburghu a Southamptonu pomáhá vystavení UV paprskům slunečního záření uvolňování oxidu dusnatého, což je protein zpomalující rozvoj diabetu 2. typu a obezity. Další studie zase poukazují na to, že vitamin D má antidepresivní účinky, tudíž redukuje stres a zlepšuje náladu (3). A to pořád není všechno.

Ze zprávy (5) Health US News vyplývá, že ranní zimní slunce v těle redukuje produkci melatoninu, hormonu, který způsobuje ospalost, takže se vlastně jedná o přirozenou dávku energie. Vědci (4) z Edinburghu zase hlásají, že vystavení UV záření je přínosem převážně pro lidi s vysokým krevním tlakem, neboť stačí oněch zmiňovaných 15–20 minut denně, a hladiny krevního tlaku významně klesají. Tudíž každá minuta na slunci dobrá!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031472/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121420/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15368974, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290997/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat