Pít doporučovaných osm sklenic vody denně je přehnané

Máme denně pít zhruba dva litry vody, což odpovídá osmi sklenicím. Říká se to tak celé roky! Ale vlastně se pořádně neví, proč. Čím se tedy řídit a proč sklenice raději vůbec nepočítat?

Osmička je zřejmě magické zdravotní číslo. Nehovoří se snad o tom, že bychom měli spát osm hodin? Nebo že máme pít osm sklenic vody? Noční odpočinek teď necháme stranou a zaměřme se na ten pitný režim. Zmiňované množství je prý přehnané a vede k zbytečnému plýtvání. To jako vážně?

Dobrý úmysl, který je mimo

Doporučení týkající se osmi vypitých sklenic je notoricky známé, přesto se dodnes neví, odkud se vlastně vzalo. Není prý tedy ani vědecky podloženo, rozčilují se odborníci (1). Ti se přiklánějí k názoru, že většině lidí bohatě stačí vypít litr a půl vody denně, což je méně, než těch omílaných osm sklenic. Je to proto, že spoustu vody obsahují i konzumované potraviny, takže to s touto čirou tekutinou netřeba kdovíjak přehánět, neboť se právě stravou dá pokrýt až 50 procent denní potřeby.

Poslouchejte své tělo a ne univerzální rady

Že různí lidé mají i různé tělesné požadavky, to prokázalo již mnoho studií, včetně té (2), jejíž poznatky zveřejnil prestižní magazín Science. V nich se uvádí, že se ideální, a tedy i dostačující míra, liší v závislosti na věku, pohlaví, úrovni fyzické aktivity, celkovém zdravotním stavu i okolních klimatických podmínkách. Autor této studie (2), kterým je profesor John Speakman působící na skotské univerzitě v Aberdeenu, připouští, že osm vypitých sklenic vody denně může být až příliš a tuto „univerzální politiku“ nashromážděná data ani trochu nepodporují. Co ještě je tu špatně?

Cenná voda končí v toaletě

Zvýšené množství vody není pro organismus škodlivé a nezpůsobuje závažné komplikace, takže jí v podstatě můžeme pít, co hrdlo ráčí. Výše jmenovaný profesor John Speakman však upozorňuje, že pokud by se 40 milionů lidí drželo obvyklých pokynů a vypilo o půl litru vody víc, než potřebuje, zbytečně se takto vyplýtvá 20 milionů litrů každý den. A čistá pitná voda se zdarma rozhodně nevyrábí. Nemluvě o hromadění plastových lahví, jež zatěžují životní prostředí (2).

Zdroje: , (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (2) www.science.org/doi/10.1126/science.abm8668







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat