Opomíjené faktory urychlující stárnutí kůže

„Být stále mlád, to bych si přál,“ zpívá se v jedné notoricky známé písničce. Jenže copak to jde splnit, když existuje ústřední topení, UV lampa na nehty a cukr, který má na pleť zhoubné účinky?

Co všechno nás zákeřně okrádá o mladistvou vizáž? Pomineme-li přirozený proces stárnutí, na seznam nepřátel vitální pleti patří i stres, znečištěné životní prostředí, nedostatečný pitný režim, ultrafialové sluneční záření, všudypřítomné volné radikály a hormonální nerovnováha. Kéž by to tímhle ale končilo (1). Ani vliv těchto opomíjených faktorů bohužel nelze popřít!

Ústřední topení jako nutné zlo?

V dobré víře utrácíme za všemožné omlazující kosmetické produkty tisíce a tisíce, přesto stárnutí nevědomky urychlujeme den co den. Třeba tím, že své domovy vytápíme ústředním topením a termostat nijak nešetříme. Zima nám pak sice není, ale pokožka nad tímhle komfortem hodně zapláče. Teplo linoucí se z radiátorů kůži nesmírně vysušuje, což nepopiratelně přispívá k předčasné tvorbě vrásek a jemných linií. Lze se proti tomu nějak bránit? Odborníci doporučují používaní vnitřních zvlhčovačů vzduchu i hydratačních krémů. Co se týká nastavené teploty, čím menší doma bude, tím pro vaši pleť lépe. Mimochodem, totožné špatné účinky jako topení má i klimatizace (2).

Ani UV lampy na nehty nejsou docela bez viny

Dáváte přednost gelové úpravě nehtů před přirozenou manikúrou? Dle poznatků četných studií vůbec neděláte dobře. Třeba výzkum (3), o němž se zmiňuje magazín JAMA Dermatology, odhalil, že k výraznému poškození DNA kůže stačí pouhých 12 návštěv salonu. Důvodem je záření linoucí se z UV lamp, které prý podporuje stárnutí stejně, jako to dělají solária. A co víc – toto záření zvyšuje i riziko rakoviny a může souviset se stařeckými skvrnami na rukou.

Na cukr si dejte zvláštní pozor

I náklonost ke sladkostem je pořádně škodlivá. A to nejen pro tělesné křivky, ale i pokožku, jak prokázala studie (4) zveřejněná v časopise Clinics in Dermatology. Vysoká hladina cukru v krvi odstartuje proces zvaný glykace, který poškozuje kolagen, což vede k vráskám a ochabnutí pleti. Nechcete si to s tou koblihou raději ještě rozmyslet?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10041/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098859/, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/1862050, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat