Dřívější vstávání má spoustu výhod

Chybí vám motivace, kreativní nápady i dobrá nálada? Zkuste vstát dřív než jste zvyklí. Díky tomu si budete moct vychutnat i zdravou snídani a získáte nějaký prostor ke cvičení.

V kolik hodin obvykle vstáváte vy? Co kdybyste si budík trochu přeřídili a z postele vyskočili o něco dřív? Možná to zní jako způsob teroru a nelidského mučení, ale podle některých názorů je brzké vstávání zárukou celodenní produktivity. Jsou tu prý však i jiné výhody, které se musí vzít v potaz!

Angažovanost a efektivnější řešení problémů

Že vás nic na světě nepřesvědčí k tomu, abyste se dobrovolně vzdali delšího spánku? Ještě zadržte. Třeba vás motivuje fakt, že ranní ptáčata bývají aktivnější a cílevědomější. Také mívají silnější kognitivní výkonnost a dokonce i vylepšené dovednosti při řešení jakýchkoli potíží. Prokázala to alespoň jistá americká studie (1), podle které mají tito jedinci i větší naději na povýšení a tím i vyšší finanční ohodnocení. A tohle přece nezaspíte! Nebo snad ano?

Dobrá nálada, kterou nic nezkazí

Lidé, kteří se probouzí brzy, mají také mnohem pozitivnější myšlenky, proto nejsou náchylní k depresím, úzkostem a panickým stavům. Přesně takové skutečnosti naznačuje zase jiný výzkum (2), který uveřejnil magazín Cognitive Therapy and Research. Vyplývá z něj i to, že těmto osobám nechybí svědomitost, optimismus a obecná spokojenost s vlastním životem. Není to zajímavé? Nelze nezmínit ani další pozitiva, která vás čekají při dřívějším zazvonění budíku.

Prostor pro sport i snídani

Tak samozřejmě, když člověk vstává na poslední chvíli, stihne se maximálně obléct, učesat se a vyčistit si zuby. O nějaké klidné snídani si může nechat leda tak zdát! Jenže když si přivstane, ranní scénář je diametrálně jiný. Najednou je prostoru pro zdravé a vyvážené jídlo více než dost a to stejné platí i pro cvičení. Obojí je pak důležité nejen pro fyzické zdraví, ale i to psychické. Ještě pořád trváte na tom, že z postele nevyskočíte ani o minutu dřív? No, je to na zvážení…(3)

Zdroje: (1) www.hbr.org/2010/07/defend-your-research-the-early-bird-really-does-get-the-worm, (2) www.link.springer.com/article/10.1007/s10608-014-9651-7?wt_mc=Affiliate.CommissionJunction.3.EPR1089.DeepLink, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat