Skutečnosti, kterými dech vypovídá o vašem zdraví

Všechny záležitosti, které se týkají svěžího dechu, pravděpodobně znáte. Zuby si čistíte pravidelně a ani zubní nit vám není cizí. Ale co když to pořád nějak není ono? Pokud dech připomíná ovoce, nebo třeba naftalín, poukazuje to na tyto zdravotní problémy!

Špatná ústní hygiena není nejčastější příčinou špatného dechu. Většina chronického zápachu z úst je způsobena suchem v ústech. Když nemáte dostatek vlhkosti, bakteriím, které v ústech žijí, se daří. Pravda je taková, že až 75 procent léků na předpis, včetně antidepresiv, antihistaminik a léků na krevní tlak, má jako vedlejší účinek právě sucho v ústech. Někdy je ovšem situace ještě horší. Tohle jsou věci, které se vám dech snaží sdělit o vašem zdraví.

Dech jako naftalín

Když trpíte na chronické problémy s dutinami, bakterie ve vašich ústech mohou přeměnit proteiny v hlenu na sloučeninu zvanou skatole. To se objevuje hlavně u alergií. Zkuste vyplachování dutin.

Pokud dech voní po ovoci

Možná máte cukrovku. Cukr v krevním řečišti normálně směřuje do buněk, kde se používá pro energii. V případě, že k tomu nedochází, hladina cukru v krvi stoupne a buňky začnou spalovat tuky na energii. Vedlejším produktem tohoto procesu jsou ketony, které mohou způsobit, že dech voní ovocně. Nechte se otestovat na hladinu cukru v krvi.

Dech jako kyselé mléko

Tento zápach naznačuje, že správně neštěpíte bílkoviny v mléčných bílkovinách a patříte mezi jedince s intolerancí na laktózu. Samozřejmě budete mít také další pravděpodobné příznaky, jako je průjem, křeče a plynatost – hned poté, co si dopřejete mléčné výrobky.

Dech jako hniloba

Velmi ošklivý zápach, mnohem horší než tradiční zápach z úst, poukazuje na příznaky plicního problému od infekce (jako je zápal plic) po rakovinu. Zajímavé je, že v současné době probíhají dechové testy určené k identifikaci pachů spojených právě s rakovinou. Pokud máte podezření, že byste mohli mít nějaký problém, navštivte svého lékaře. Po poslechu stetoskopem vás pošle na krevní testy či rentgen hrudníku.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8840008/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat