Vyvážený vaginální mikrobiom je pro ženské zdraví zásadní

Zánětlivé onemocnění pánve? Sexuálně přenosné choroby? Bakteriální vaginóza? Tohle všechno vás může potkat, pokud vaše poševní prostředí nebude ťip ťop!

Na zmínky o střevním mikrobiomu narážíme neustále a podobné je to i v případě toho kožního. Ale co ten vaginální? Ačkoli se na něj trochu zapomíná, zaslouží si pozornost. A hlavně péči. Pro zdraví žen je totiž naprosto klíčový.

Co je to vlastně ten mikrobiom?

Pravda, nezní to kdovíjak lákavě ani příliš hezky. Mikrobiom je v podstatě celá sbírka mikrobů žijících v našem těle. Než se ale otřesete odporem, měla byste vědět, že i když se o mikrobech vykládá kdeco, svým osobitým způsobem se starají o naše blaho. Vraťme se ale zpět k tématu. Vaginální mikrobiom je tvořen společenstvím mikroorganismů, a to včetně bakterií, virů a hub. Od toho střevního se pak liší tím, že zde dominuje pouze několik druhů laktobacilů, které se v tomto intimním zákoutí snaží zachovat ideálně harmonické prostředí (1). K čemu je to dobré?

Vyhlaste poplach, infekce útočí!

Díky vyváženosti a dominanci laktobacilů je vagina lépe schopná bojovat s infekcemi. Jakmile ovšem tuto rovnováhu něco naruší a změní, ochranné systémy rychle selhávají, což může vést třeba k bakteriální vaginóze. Ta jakožto nejčastější infekce pochvy postihuje přibližně třetinu žen (2), přičemž výrazně zvyšuje riziko sexuálně přenosných chorob a zánětlivých onemocnění pánve, stejně jako potratu a předčasného porodu (3). Že vám se tohle stát nemůže? Kéž by. Lékaři upozorňují na to, že mikroby odpovědné za bakteriální vaginózu přenášejí i muži. V kostce řečeno – může jít o nevítaný sexuální dáreček. A proto je třeba o vaginální mikrobiom náležitě pečovat. To zahrnuje především bezpečné milostné praktiky, zdravou stravu, zvýšenou spotřebu probiotik, vyhýbání se stresu a občasné odkyselení organismu pomocí zásadotvorných potravin.

Zdroje: (1) www.learn.genetics.utah.edu/content/microbiome/, (2) www.wgodt.com.au/common-conditions/bacterial-vaginosis/, (3) www.racgp.org.au/getattachment/8b3cf364-4d52-4390-ab8b-4c7bb83ff6a8/Bacterial-vaginosis.aspx






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat