Kůže poškozená sluncem vykazuje jasné příznaky

Ještě před nějakou dobou nebylo pro vráskách ani stopy, dnes jich máte na rozdávání. A pigmentových skvrn zrovna tak! Proč takový zvrat? Může za to slunce, které vám za všechno to opalování vystavilo účet. Co s tím lze dělat?

Trávit čas venku za hezkého slunného dne je tak příjemné! Vždyť co může být lepšího, než odpočinek na lehátku, opalování a sladké nicnedělání? Jenže ty následky… Každá dávka ultrafialových paprsků poškozuje pokožku a škody se pomalu sčítají.

Nejdřív radost, potom starost

Obličej, krk, paže a nohy. To jsou oblasti, které jsou zcela logicky sluncem postiženy nejvíce, neboť bývají v pomyslné první ultrafialové linii (1). Ačkoli je v 90 procentech případů z předčasného stárnutí kůže osočováno právě slunce, některé studie naznačují, že bez viny není ani záření linoucí se mobilních telefonů, tabletů a dalších elektronických zařízení (2). Je-li člověk vystaven obojímu, pak se poškození samozřejmě projeví dříve a ve větší intenzitě. Jak poznat, že už k němu máte našlápnuto?

Pomoc, dělají se mi skvrny i vrásky!

Pleť poškozená světlem má jasné příznaky. Prvním varovným signálem je výskyt vrásek absolutně neodpovídajících věku, přičemž se objevují i pigmentové skvrny a pihy. Dalším důkazem je ztráta elasticity, se kterou jde ruku v ruce nadměrná suchost a nepříjemná drsnost pokožky. Registrujete-li ty příznaky, pak je vaše kůže skutečně narušená, což výrazně zvyšuje riziko rakoviny (3). Je možné to nějak zvrátit a napravit? Snadné to sice není, ale nemožné také ne.

Niacinamid a vitamin C jako spása

Niacinamid je druh vitaminu B3, který se běžně vyskytuje v mase, obilninách, rybách, oříšcích, vejcích ovoci i zelenině. Obdobně jako kyselina hyaluronová a retinol je považován za velmi cennou složku kosmetiky, která omlazuje, krotí hyperpigmentaci a přispívá k léčbě akné. Jeho lokální aplikace podle vědců také opravuje poškození způsobené sluncem a nadměrným opalováním (4). Podobné účinky má dle odborných poznatků i kyselina azelaová, která se kupodivu také běžně využívá v boji proti akné (5). Jako spolehlivý záchranný prostředek se jeví i vitamin C, jež stimuluje produkci kolagenu – i ten je třeba aplikovat lokálně (6). Poohlédněte se tedy po pečující kosmetice s obsahem těchto složek, včera bylo pozdě!

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/42768812_Chronic_sun_damage_and_the_perception_of_age_health_and_attractiveness, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/phpp.12736, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2921764/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23278893/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5605218/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat