Zklidňující koupel zbavující tělo toxinů

Toxiny se bohužel staly každodenní součástí moderního života. Mezi známky toho, že je jimi i vaše tělo zahlceno, patří fleky a vyrážky na kůži, únava, nedostatek vitality či problémy se spánkem. Naložte se do detoxikační koupele!

Jak vybídnout tělo, aby se toxinů zbavilo? Nejprve si připravte velký hrnec, 8 litrů vody a 2 šálky konkrétní bylinky či bylinek. Vodu a rostlinky, jejichž seznam najdete níže, přiveďte k varu, vypněte oheň a nechte rostlinné poklady louhovat (jednu hodinu). Následně bylinky sceďte a výluh nalijte do koupele. Pokud nemáte čas na namáčení celého těla, snižte množství ingrediencí na polovinu, výluh nalijte do lavoru a ponořte do něj svoje nohy. A které bylinky jsou pro tento účel jako stvořené?

Tulsi

Nepochybně znáte bazalku coby nepostradatelný list v pokrmech od thajského kuřete po salát caprese. Ale namočili jste do ní své tělo? Přibývá důkazů, že tulsi neboli bazalka posvátná (Ocimum sanctum) dokáže řešit fyzický, chemický, metabolický a psychologický stres prostřednictvím jedinečné kombinace farmakologických účinků.

Bylo zjištěno, že chrání orgány a tkáně před chemickým stresem z průmyslových škodlivin a těžkých kovů a fyzickým stresem z dlouhodobé fyzické námahy, ischemie, fyzického omezení a vystavení chladu a nadměrnému hluku (1). Také má pozitivní vliv na paměť a kognitivní funkce, a to prostřednictvím svých anxiolytických a antidepresivních vlastností.

Lopuch

Lopuch (Arctium lappa) je kořen bohatý na minerály, který podporuje správné vylučování toxinů kůží. V tradiční čínské medicíně se lopuch používá k detoxikaci krve a vědci prokázali, že stimuluje prokrvení povrchu pokožky, zlepšuje kvalitu/texturu pleti a léčí kožní onemocnění, jako je ekzém (2). Najdete ho v asijských obchodech s potravinami nebo u renomovaných prodejců bylinek.

Zázvor

Možná jste zázvor (Zingiber officinale) používali během chřipkové sezóny. Jistě vám pomohl. Schopnost zázvoru zvýšit cirkulaci tělo nutí k pocení a tím i uvolňování toxinů. Klidně ho přidejte k lopuchu i tulsi, podpoříte tím detoxikační účinek!

Vezměte 1 šálek listů bazalky posvátné (čerstvé či sušené), ½ šálku kořene lopuchu (nakrájeného, čerstvého nebo sušeného) a ½ šálku kořene zázvoru (čerstvý, nakrájený na plátky). Bylinky povařte podle receptu v úvodu článku a ponořte se do ozdravné koupele.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20981575






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat