Vliv hormonální antikoncepce na kvalitu spánku

Do spánkových vzorců a cyklů zasahují i pohlavní hormony, jejichž hladiny může antikoncepce přinejmenším „pobláznit“. A právě proto si některé ženy stěžují na to, že jim tato ochrana proti početí narušuje spánek.

Pokud jde o hormonální antikoncepci, platí tu dvě poněkud protichůdné věci. Ačkoli tento typ léků umožňuje ženám pohodlně a bezpečně plánovat mateřství, řada uživatelek není příliš nadšena z možných nežádoucích vedlejších účinků, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Počítají se mezi ně i problémy se spánkem? Dobrá otázka.

Záhada, kterou se nedaří rozlousknout

„Údaje týkající se antikoncepce a spánku jsou různé,“ nepopírá americká gynekoložka a specialistka přes porodnictví Stephanie Hack (1). Ta se sama podivuje nad tím, že v tom dodnes není tak úplně jasno. Možné je tedy všechno. „Spánek ovlivňuje mnoho různých faktorů, jako je například zdravotní stav, duševní rozpoložení, používání moderních technologií, prostředí ložnice i stravovací návyky. Je velmi obtížné kontrolovat všechny tyto věci a určit, zda tu sehrává roli i pilulka proti početí,“ dodává jmenovaná odbornice. A smíšené pocity mají i další odborníci.

A zase ty hormony!

Pro příklad, autoři jistého průzkumu z roku 2020 poukazují na to, že uvedené tabletky úzce souvisejí s nespavostí (2). To však odporuje závěrům jiné studie publikované v magazínu International Journal of Gynecology & Obstetrics, která naznačuje, že hormonální antikoncepce efektivitu spánku výrazně zlepšuje (3). Buď jak buď, za vším hledejme hormony.

„Pohlavní hormony, zejména pak estrogen a progesteron, zasahují i do regulace spánkových vzorců. A to tím, že ovlivňují termostat vašeho těla. Jakékoli změny v jejich hladinách tedy mohou mít na spánek negativní dopad, protože kolísavá tělesná teplota zhoršuje nejen usínání, ale i spánek samotný,“ vysvětluje další americká gynekoložka Jasmine Pedroso, podle které to však může být zcela individuální. Jinými slovy – zatímco jedna žena kvůli antikoncepci nemůže spát, druhá si v tomhle nemá nač stěžovat.

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/can-birth-control-cause-insomnia/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.12983, (3) www.obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1016/j.ijgo.2012.08.020






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat