Rakovina může souviset s parabeny v kosmetických produktech

Takřka ve všech kosmetických produktech, které si dáváte na vlasy i pokožku, mohou být parabeny. Jak velký je to problém? To posuďte na konci tohoto článku.

Šampon, tělové mléko, oční sérum, make-up nebo opalovací krém. Kdo z nás může říct, že něco takového doma nemá a tedy ani nepoužívá? Jenže co obsažené parabeny, které mají až nebezpečně blízko k rakovině? Jsme s nimi všichni v úzkém kontaktu!

Konzervant, který se vymkl kontrole

Parabeny vždycky nebyly synonymem zla. Dlouho se totiž předpokládalo, že jde o přátelské konzervační látky, které jen zabraňují růstu bakterií, čímž prodlužují trvanlivost pečujících přípravků. Změnila to až studie z roku 2004 (1), která poukázala na to, že ve zhoubných rakovinných nádorech prsu se nachází jejich velmi koncentrované množství. To populaci logicky šokovalo, neboť to bylo vůbec poprvé, co se o parabenech začalo hovořit v souvislosti s onkologickými chorobami. Je s podivem, že do některých produktů přidávají stále.

Kůže jako vstupní brána do těla

Parabeny identifikované ve výše zmíněné studii byly primárně neporušené, což vypovídá o tom, že obešly játra. Co to znamená? Do lidského těla nepronikly prostřednictvím jídla ani něčeho jiného, vstřebaly se přes pokožku. A že jsou to hodně šikovné potvůrky, to se ukázalo záhy, kdy se přišlo na to, že jsou schopné napodobovat nebo interferovat s estrogenem, jehož expozice je jedním z primárních vlivů na rozvoj rakoviny ňader. Do dobrého světla je nevrhla ani další studie (2), která prokázala, že parabeny umějí přeměňovat zdravé buňky na ty rakovinotvorné, tudíž nejde jen o estrogen, ale vlastně celkové zatížení organismu.

Vlastní volba, vlastní rizika

„Parabeny jsou asi jen malým dílkem tohoto problému, protože ve své podstatě bývají jen jednou z mnoha chemikálií, kterým jsme ve svém každodenním prostředí vystaveni,“ myslí si britská vědecká výzkumnice Philippa Darbre, která je zkoumá už řadu let. „Důvod, proč se o jejich přítomnost v pečujících produktech tolik zajímám, je ten, že ženy mají možnost přestat je používat,“ uzavírá tato odbornice (3).

Zdroje: (1) www.centaur.reading.ac.uk/10465/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22744862/, (3) www.wellandgood.com/paraben-update-theres-new-research-on-beautys-most-problematic-preservatives/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat