Nepít dostatek vody je to nejhorší, co můžete ve stresu udělat

Co ve stresu děláte vy? Snažíte si ulevit třeba nadáváním? To vám příliš nepomůže. Zkuste si raději natočit pořádně velkou sklenici vody, která psychice prospěje mnohem víc!

Stres je všude a ne každý ho zvládá s ledovým klidem. I vás vždycky naprosto semele? Pak by se vám mohl hodit jednoduchý trik na jeho zmírnění. Klid, nebudeme vás posílat do fitka ani přemlouvat k meditaci a dechovým cvičením. Také si odpustíme doporučení týkající se vizualizace spojenosti a poslechu relaxační hudby. Tím fíglem je pití obyčejné vody! A té máte v kohoutku dost a dost.

Sláva zázračným tekutinám!

Dostatečný příjem vody je samozřejmě důležitý vždycky, ale při nervozitě to platí dvojnásob. Stres je totiž to, co zažíváme, když se náš mozek i tělo snaží vyrovnat s výzvou, nebezpečím nebo nejistotou, a to tím, že uvede do pohybu řadu fyzických reakcí. Jde kupříkladu o zrychlenou srdeční frekvenci a prudce stoupající adrenalin. A voda je při tom hodně potřeba.

Suchost v ústech rovná se horší stavy

Vztah mezi hydratací a stresem je dobře zdokumentován. V podstatě, když jste dehydrovaní, vaše tělo je ve stresu, a když jste ve stresu, váš mozek uvolňuje stresové hormony. I výzkum publikovaný v magazínu Journal of Neuroscience (1) dospěl k závěru, že to, jak člověk nervozitu zvládá a prožívá, určuje míra jeho hydratace. Je tedy více než jasné, že žízeň vám žádnou laskavost nedělá. Potvrzuje to i další studie zveřejněná v časopise World Journal of Psychiatry (2), jejíž poznatky vidí v optimálním pitném režimu záruku psychické pohody a duševní rovnováhy. Z valné části je to dáno tím, že mozek obsahuje 75 až 85 procent vody, přičemž i dvouprocentní dehydratace má na jeho stav, výkonnost a fungování obrovský vliv (3). Nemluvě o tom, že i k přeměně tryptofanu na serotonin, tedy chemikálie navozující dobrou náladu, je potřeba voda (4). Tak ji ve vypjatých chvílích mějte vždy po ruce, nikdy jí není dost!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086063/, (2) www.wjgnet.com/2220-3206/full/v8/i3/88.htm, (3) www.journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2013/11000/the_hydration_equation__update_on_water_balance.6.aspx, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316623008131?via%3Dihub






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat