Psychická zátěž na ženy dopadá stále silněji

Je vaše psychika zatížená, protože jako žena, pracující matka a manželka nevíte, kam dřív skočit? Balancujete na tenkém ledě a můžete se propadnout do syndromu vyhoření.

Blíží se večer a vy unaveně odškrtáváte svůj seznam úkolů. Byla jste nakoupit, dostavila se na rodičovské třídní schůzky, odvezla děti na kroužek, zajistila opraváře na rozbitou myčku, vyřešila pár pracovních e-mailů a objednala děti k lékaři. Do toho příprava svačin, vaření večeře a žehlení. Kéž by byl takový náročný den jen občasnou výjimkou, ale není. Víte totiž, že jakmile ráno zazvoní budík, kolotoč povinností se roztočí znovu a zastaví se až po setmění. Koho by tohle psychicky nedrtilo?

Úděl, který se od nás čeká

„Psychická zátěž je sice neviditelná, ale hodně skličující. Spojená je zejména s řízením nesčetných detailů, které udržují domácnost, rodinu i pracovní život v hladkém chodu,“ vysvětluje australská psycholožka Donna Stambulich, podle které toto těžké břemeno padá převážně na ženy, jež toho mají na starost stále více a více (1). Dle jejích slov tomu přispívají historické a společenské faktory.

Výměna genderových rolí? Jen omezeně!

„Ačkoli se tradiční genderové role vyvíjejí, do pozice hlavního pečovatele domácnosti stále staví ženy, které to dělají standardně,“ doplňuje jmenovaná odbornice. A potvrzují to i vědecké výzkumy (2), ze kterých vyplývá, že kognitivní psychickou zátěž ve vztazích přebírá právě něžné pohlaví, které předvídá a stará se o potřeby druhých. Neustálé organizování, plánování, pečování a řešení však vede nejen ke stresu, ale i syndromu vyhoření a žalostné duševní pohodě. Kudy vede cesta ven?

Co nehoří, to prostě počká

Jmenovaná psycholožka Donna Stambulich vidí první pomoc ve stanovení priorit. Zjednodušeně řečeno – není hřích zařídit jen to nezbytné a méně důležité věci nechat plavat. Klíč k úlevě se skrývá i v komunikaci s partnerem, jejímž výsledkem bude spravedlivější rozdělení povinností a sdílená odpovědnost. Neříká se přece jen tak, že ve dvou se to lépe táhne! Na začátku to možná bude trochu skřípat, ale časem si to „sedne“ a povede to k nalezení ztracené rovnováhy.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/mental-wellness/mental-load-women, (2) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/0003122419859007







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat