I lidská bytost může zrezivět

Příliš mnoho práce může potenciálně vést k vyhoření. „Rust Out“ – zrezivění – vzniká z jiné nerovnováhy. Vysvětlíme vám, o co jde.

Co to znamená jako lidská bytost „zrezivět“? Například pracovní nespokojenost a ztráta motivace. Theodore Roosevelt, 26. prezident Spojených států, prý řekl: „Všichni se musíme buď opotřebovat, nebo zrezivět, každý z nás. Moje volba je opotřebovat se.“

Protože, podobně jako zrezivělá část stroje, lidé už nefungují jako dřív, když „zreznou“. Zatímco opotřebovaný předmět se stává méně účinným, ale stále se snaží sloužit svému účelu, rezavý předmět nakonec překáží.

Není to ale jen pouhá nuda, kterou lidé při „rezivění“ pociťují. Je to „skutečná ztráta smyslu“ – v každodenním životě, v práci nebo v jiných oblastech života. Je to psychická nebo emocionální stagnace, kdy lidem chybí výzvy nebo pocity naplnění.

Jak se „Rust Out“ objevuje v každodenním životě

Vaše úkoly v práci jsou vždy stejné, jako by vám ani světu nepřinášely žádnou hodnotu. Své úkoly plníte jen napůl a moc se nenamáháte. Možná dokonce zároveň surfujete po internetu, ale chybí vám koncentrace. Když máte volno, nevíte, co dělat – a tak rezignujete: něco uvaříte, na něco kouknete, a někdy spíte. Další den to začíná nanovo. 

Lidé, kteří zažijí „rezivění“, často ztrácejí kontakt s věcmi, které je baví. Ti, kterých se to týká, mají pocit, že život může být zajímavější, ale vlastně sami nevědí, co si pod tím představit. Kvůli nedostatku motivace často ztrácejí kontakt s přáteli a tato izolace může mít psychické následky včetně deprese. 

Co vám může pomoci najít smysl

Pokud se ponoříte příliš hluboko do bezvýznamnosti, možná budete potřebovat odbornou pomoc. Bohužel neexistuje žádné měřítko pro to, když „rez“ zajde příliš daleko. Vězte, že je v pořádku, pokud máte pocit, že tento problém sami nezvládnete. Následující kroky mohou pomoci proti „rezivění“:

Najděte své vlastní hodnoty

Lidé, kteří jsou „Rust Out“, jen těžko hledají smysl. Nevědí, co jim stačí nebo co potřebují. Přemýšlení o tom, co byste rádi změnili, vám pomůže dostat se z tohoto stavu ven. Co jste rádi dělali ještě před „zrezivěním“? Vyzkoušejte znovu koníčky, které vás bavily, nebo se setkejte s lidmi, na kterých vám dříve záleželo. Postižení si často uvědomují, že jsou věci, ve kterých mohou znovu najít smysl.

Přerušte rutinu

Pro mnoho lidí je při zrezivění velmi nesnadné opouštět dům a dávají přednost pohodlí seriálu před jinými aktivitami. Mnoho lidí chodí spát pozdě, protože je blokuje myšlenka, že půjdou spát jen proto, aby se druhý den ponořili opět do neuspokojivé pracovní rutiny. Jiní používají spánek jako únik, aby méně přemýšleli o nesmyslnosti života. Najděte si rutiny, které jsou pro vás dobré. Ráno procházka, večer kniha, občas setkání s přáteli – nebo třeba sportovní či jazykový kurz, který vás každý týden donutí opustit byt či dům.

Opatrujte se

Ano, sebepéče je nejlepším lékem proti rezavění. Udělat něco dobrého pro sebe je a zůstává malým zázrakem. Může to být jen pár minut denně, kdy děláte něco, co vám přináší radost. Váš oblíbený drink odpoledne, ranní tanec po bytě nebo zpívání vaší oblíbené písničky, strávený večer s maskami na obličej a vonnými tyčinkami... seznam je nekonečný. Pozitivní afirmace vám také mohou pomoci vymanit se z negativních myšlenkových spirál. Zpočátku to mohou být i jednoduché věty jako „Jsem zdravý“ nebo „Mohu být šťastný“.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1710914/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat