4 kroky, jak se zbavit celulitidy

Celulitida neboli "pomerančová kůže" rozhodně nepostihuje jen lidi s nadváhou. V bulváru se objeví tu a tam zpráva, že ta či ona modelka trpí celulitidou a chodí kvůli tomu na plastiky hýždí. Také díky těmto zprávám je celulitida často považována jen za pouhou vadu na kráse.

Pokud by ovšem byla opravdu jen estetickou vadou, mohla by ledaskoho nechat v klidu – vždyť nijak tělu neškodí. Ve skutečnosti je to ale trochu jinak. Zpočátku opravdu kůže, která se kvůli dolíčkům na povrchu podobá pomerančové kůře, nepůsobí žádné zdravotní problémy. Hrudky tukových buněk pod kůží ale tlačí na pojivovou tkáň a na krevní i lymfatické cévy. Cévy se v důsledku toho deformují, přísun živin a odvod škodlivých látek z tkáně se zpomaluje a na místě zůstává tekutina a odpadní látky.

Celulitida může i bolet

Pojivová tkáň se může zanítit a vznikají v ní jizvy, které se na povrchu projevují dolíčky. Vzniká začarovaný kruh a postupně mohou místa postižená celulitidou výrazněji zhrbolatět, kůže na nich ztvrdne, je chladná, napjatá a bolestivá na stisknutí mezi prsty.

O příčinách celulitidy je více teorií. Značnou roli tu hraje dědičnost. Nesporné ale je, že vznik celulitidy podporuje především obezita a že svůj podíl na ní má například i nedostatek pohybu, přílišné opalování nebo tísnící a škrtící oblečení.

Pryč s pomeranči

Pro zmírnění celulitidy a zbrzdění jejího vývoje tedy platí, že je třeba těmto vlivům zabránit – to znamená dbát na dostatek pohybu, upravit výživu a konzumovat více vlákniny namísto sladkých a moučných jídel, dodržovat pitný režim, nenosit těsné džíny a tak dále.

TIP Bety: Ne a ne zhubnout? Poraďte se s naší dietoložkou Lenkou, jak se zbavit faldíků!

Pravidla pro zmírnění celulitidy:

Dostatek pohybu – pohyb působí proti obezitě, a při již vzniklé celulitidě napomáhá lymfatickým cévám, které nemají vlastní pumpu jako cévy krevní, aby se průtok v nich zrychlil a lymfa se nehromadila a neprosakovala do tkání. Pohyb se nejsnáze zajistí chůzí, plaváním nebo jízdou na kole; i mnohé jiné sportovní aktivity vám mohou pomoci. Váš ošetřující lékař vám poradí, která sportovní disciplína je pro vás vhodná.

Vhodná strava – při chuti k jídlu jsou nejvhodnější potraviny s vysokým podílem vlákniny, jako je zelenina, ovoce, celozrnné pečivo. Naopak je třeba omezit zákusky a sladká jídla, jež už v malém množství nesou mnoho kalorií.

Pitný režim – obvykle se doporučuje vypít 2 až 3 litry tekutin, ovšem nelze mezi ně zařazovat silnou kávu, sladké nebo dokonce alkoholické nápoje. Nejlepší je čistá voda a různé bylinkové čaje, pokud možno nesladké nebo mírně oslazené medem.

Všeho s mírou – platí to vlastně pro vše, co děláme: opalovat se jen střídmě, ohlídat tísnící švy při nabírání kilogramů a po poradě s lékařem dodržovat vše, co doporučí pro zastavení váhového přírůstku, a tedy i celulitidy.

TIP Bety: Vyhrajte bezbolestnou liposukci za 6 600 Kč a dalších devět cen od studia Vanda

Zdroj: www.ulekare.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat