Nadváha nebo obezita? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Nadváha a obezita – pojmy, které se dost často zaměňují, ale přitom znamená každý něco jiného. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl a jak poznám, do které kategorie patřím?

Jedno mají nadváha a obezita společné – jsou onemocněním z nadměrného uložení tuku v organismu. Určitý podíl tuku v našem organismu je normální, dokonce žádoucí. U žen by však neměl přesáhnout 25 až 30 %, u mužů 20 až 25 %.

Co nám říká BMI

Aby člověk zjistil, zda netrpí obezitou či nadváhou, obvykle mu stačí pohled do zrcadla nebo stoupnutí na váhu. Jenže jak pozná, že je situace opravdu vážná?

Pomoci by mu mohl Queteletův index, který se začal používat před více než 100 lety a který je známější spíše pod názvem BMI (z anglického Body Mass Index). Pro jeho výpočet stačí znát svou váhu v kilogramech, kterou vydělíte druhou mocninou své výšky v metrech (nechce-li se vám počítat, na internetu najdete celou řadu kalkulátorů BMI). Máte-li tedy například 70 kg a měříte 165 centimetrů, vyjde vám BMI 25,71 (70 : 1,65 x 1,65). A co to znamená? Že jste těsně nad hranicí normální váhy a na začátku nadváhy. Hodnoty BMI jsou totiž rozděleny do 6 pásem (viz následující tabulka), podle nichž poznáte, do které kategorie patříte.

BMI nižší než 18,5 = podváha
BMI mezi 18,5 a 24,9 = normální váha
BMI mezi 25 a 29,9 = nadváha
BMI mezi 30 a 34,9 = obezita 1. stupně (mírná obezita)
BMI mezi 35 a 39,9 = obezita 2. stupně (závažná či střední obezita)
BMI vyšší než 40 = obezita 3. stupně (těžká, někdy též morbidní obezita)

Na co BMI nestačí

Je však třeba také říci, že BMI není tak úplně nejspolehlivější ukazatel. Je totiž pouhým poměrem mezi výškou a váhou, tudíž nebere v potaz například konstituci těla či poměr tuku a svalů. Může se totiž lehce stát, že „osvalenému“ sportovci, u něhož byste marně hledali byť i jen gram tuku navíc, vyjde BMI v pásmu nadváhy či obezity. Svaly totiž váží mnohem více než tuková tkáň (proto také není úplně dobré zaměřit se při sportování, které vám má pomoci hubnout, na úbytek kilogramů, ale spíše na úbytek centimetrů). Nejste-li si tedy jisti, zda máte s nadváhou či obezitou skutečně problém, vyhledejte odborníka, který podíl tuku ve vašem organismu dokáže změřit a v případě potřeby vám hned i poradí, jak se přebytečných tukových zásob zbavit.

TIP Bety: Pokud potřebujete a chcete zhubnout, vyhrajte poradenství s naší dietoložkou Lenkou.

No tak jsem baculka, a co?

Jistě, můžete mít klidně nějaké to kilo navíc, být spokojeni se svým tělem, líbit se partnerovi/partnerce, nepociťovat žádné zdravotní problémy, zkrátka vést pohodlný a šťastný život. Jenže váš organismus – ačkoli třeba zatím skutečně nijak neprotestuje – obezitu snáší o něco hůř.

Riziko zdravotních komplikací spojených s nadváhou či obezitou prudce stoupá již od hodnoty BMI 27. Lidé s BMI nad 40, tedy trpící morbidní obezitou, se dokonce většinou nedožívají ani 60 let.

A na jaké potíže si neřešením obezity (ale i výraznější nadváhy) zaděláváme? Mezi nejčastější patří vysoký krevní tlak, opotřebování kloubů, dušnost, cukrovka, srdeční choroby, ale také například neplodnost nebo vyšší riziko některých nádorových onemocnění (především rakovina tlustého střeva). Takže pokud si říkáte, že nemá cenu hubnout, protože váš vaše váha nijak neomezuje a nejste z ní nešťastní, vezměte v úvahu i výše zmíněné zdravotní aspekty nadváhy či obezity.

Rozhodně se nevrhejte do žádných drastických diet, tím si jen ublížíte, zkuste se zaměřit na změnu životního stylu a spolehnout se na vyváženou a zdravou stravu. A pokud jste za hranicí nadváhy, rozhodně není na škodu svěřit se do péče odborníka. Prodloužit si život či zdraví o nějaký ten rok navíc přeci stojí za trochu té námahy, nemyslíte?
 

TIP Bety: nevíte jak začít. Zeptejte se naší dietoložky Lenky v poradně Bety.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat