Při které profesi zhubnete nejvíce? Máme přehled

Kalorie vaše tělo spaluje při jakékoli činnosti, tedy i v práci. A netýká se to jen horníků nebo profesionálních sportovců, ale i prodavaček, asistentek nebo lékařek. Jen každá z těchto profesí spaluje jinak. Bety vám přináší stručný přehled výdeje energie u několika profesí.

Všechny údaje jsou vztaženy na modelovou ženu, která má 60 kg a pracuje 8,5 hodin denně.

Pokud vaše práce spočívá v celodenním sezení u počítače a jediná vaše aktivita se odehrává při občasném „odskočení si“ nebo zalití květin na okně, nemůžete počítat s žádným příliš výrazným spalováním. Za svůj pracovní den vydá úřednice (písařka, hodinářka, kreslička apod.) asi 3200 kJ. Okolo 3500 kJ pak spalují i učitelky.

Laborantky jsou na tom o něco lépe – za den v práci vydají něco málo přes 4400 kJ. Podobné množství kilojoulů spalují i řidičky či asistentky, případně prodavačky.

Lékařky – samozřejmě v závislosti na své specializaci (praktický lékař vydá méně energie než například chirurg-ortoped) – spálí za 8,5 hodiny okolo 5000 kJ.

Pokud pracujete jako barmanka, pak váš energetický výdej přesahuje 5600 kJ (pokud ovšem pracujete 8,5 hodiny denně). Číšnice – záleží na velikosti restaurace, v níž obsluhují hosty – spálí přibližně 6000 kJ a více.

Zdravotní sestry (výdej energie opět ovlivňuje, zda pracují v ambulanci nebo třeba na JIP v nemocnici) v práci spálí téměř 6900 kJ. Jen pro srovnání, podobný výdej energie platí i pro zámečníky či elektrikáře.

Baletky a tanečnice si většinou starosti s postavou dělat nemusí, pokud by se jejich pracovní den počítal na 8,5 hodiny (což s tréninkem a představením může být), spálily by ta tuto dobu téměř 13 500 kJ (což je skoro stejné množství, jako spálí dřevorubci a horníci).

Pro představu – za hodinu aerobiku spálí naše modelová žena okolo 1500 kJ, během hodiny jógy asi 1000 kJ, necelé 2000 kJ vydá, bude-li se hodinu prohánět na sjezdovce, okolo 3200 kJ pak spálí při hodině squashe.

Bylo by hezké, kdyby nám pro hubnutí stačilo jen chodit do práce. Jenže problém je v tom, že většina z nás během pracovní doby více energie přijme, než vydá. Pokud ale budeme vědět, kolik energie nás naše profese stojí, bude snazší si hlídat, co vlastně jíme.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat