Solíte hodně? Pak čtěte!

Omezení příjmu sodíku prostřednictvím kuchyňské soli prospěje nejen krevnímu tlaku, ale projeví se také u osob trpících migrénami vymizením nepříjemných symptomů. Pokud totiž člověk sníží příjem soli do tří gramů denně, radikálně u něj ubude bolestí hlavy. A navíc u osob trpících chronickou migrénou se sníží počet záchvatů až o třetinu.

„Osoby, které omezily příjem soli do tří gramů denně, trpěly výrazně méně bolestmi hlavy,“ tvrdí autoři studie z Univerzity Johna Hopkinse v Baltimore.

Tři gramy soli jsou asi množstvím odpovídajícím polovině čajové lžičky. „Omezení příjmu sodíku by mohlo snižovat riziko migrény tím, že se sníží krevní tlak a puls. Ale i u osob, které měly normální krevní tlak, došlo k omezení bolestivosti hlavy poté, co snížily denní příjem sodíku. Zatímco změna od zdravého jídelníčku k nezdravému a přesolenému neměla žádný vliv na bolestivost hlavy,“ píší dále lékaři z Baltimore.

Zdravotníci doporučují denní příjem soli v rozmezí tří až šesti gramů. Ovšem u osob, které trpí migrénami, by mohlo být účelné omezit příjem soli na tři gramy denně. Při snižování příjmu soli je třeba dbát na skladbu jídelníčku a vyřadit veškeré polotovary, pečivo, uzeniny a pokrmy z rychlého občerstvení, neboť soli je v nich velké množství. Kdo se stravuje těmito druhy potravin, přijímá denně mnohem více než šest gramů soli.






Celkem 4 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat