Nejčastější příčina únavy během dne: Voda!

Po několikaleté kampani, v níž se snažili odborníci poukázat na fakt, že lidé přijímají málo tekutin – čisté vody – se v posledních dvou letech objevují opačné zprávy. Že nadměrná konzumace tekutin je škodlivá. Ano, je také škodlivá. Je. Ale týká se jen skutečně velkých objemů vody (nad pět litrů denně) a hlavně naprosté setiny procenta populace. Většina se tak spokojeně podobnými frázemi obhajuje a pije kriticky málo nadále. Výsledek? Dehydratace a únavnost po celý den.

Dospělý člověk by měl vypít minimálně osm sklenic vody denně. Sklenice se počítá dvoudecilitrová u žen či čtvrtlitrová u mužů. To je minimum, s optimem kolem dvou až tří litrů podle tělesné váhy. Populace ale přijímá mnohem méně tekutin v podobě čisté vody – bez kofeinu, alkoholu, sladidel, soli, aromat, barviv a dalších látek.

Výsledkem nedostatečné hydratace organismu je zvýšená únava a nedostatek energie během dne. Většina lidí o přirozený pocit žízně přijde právě nezdravým životním stylem. Tělo si pak o vodu říká únavou, nikoli pocitem žízně. Ten přichází ve chvíli, kdy už je tělo silně dehydratováno.

Vidím ve své ordinaci spousty lidí, kteří přijdou a jsou neustále unavení. To může samozřejmě způsobovat hned několik různých příčin, ale nejčastější v mé praxi je právě dehydratace. Mnoho pacientů nepije dost tekutin každý den a věří, že dehydratovaní jsou až ve chvíli, kdy už mají velikou žízeň. Ale nedostatek vody v těle se před pocitem žízně projevuje jinak, malátností a únavou, bolestmi hlavy a neschopností se soustředit,“ tvrdí britský lékař Roger Henderson v rozhovoru pro deník The Mail.

Řada lidí obviňuje autory zpráv o tom, že populace pije málo tekutin, ze snahy zvýšit prodej balené vody a nápojů. Ale to není pravda. Žádný lékař nepodporuje konzumaci balené vody a ochucených nápojů, nejlepší a nejkvalitnější tekutinou je pitná voda – minimálně v Česku – z vodovodního řádu. Stačí si tak natočit sklenici studené vody a nechat ji chvíli odstát. Takových sklenic by měl člověk vypít minimálně osm každý den v pravidelných intervalech, aby tak mohla plynně fungovat oběhová soustava a v souladu s ní vylučovací. Žíznění po delší časový úsek a nárazové pití velkých objemů (dohánění) totiž není zdravé, zatěžuje srdce i ledviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat