Péče o zuby: Nezapomínejte na dentální hygienu. Ušetříte se řady problémů

Dentální hygiena je v naší zemi poměrně mladý, porevoluční obor. V zahraničí je běžné, že lidé chodí od dětství na dentální hygienu, čímž maximálně eliminují vznik onemocnění v dutině ústní, nejčastěji vznik zubního kazu a v pokročilejším věku rozvoj onemocnění parodontózou, jež může skončit ztrátou zubů.

Podstatou jsou pravidelné návštěvy pacienta, jeho vyšetření, poskytnutí potřebné péče, intenzivní profylaxe a samozřejmě důležité instruktáže, jak správně pečovat o svůj chrup v domácí péči. Je nutné pacientovi zdůraznit, že léčení počínajících stavů je snazší, ekonomičtější, časově méně náročné pro něj i pro následnou lékařskou péči, i technicky jednodušší.

S péčí o dutinu ústní by se mělo začít skutečně již v prenatálním stadiu. Nastávající maminky by měly být v době těhotenství při návštěvě dentální hygieny poučeny, jak velký vliv má stav jejich dutiny ústní na porodní váhu a zdraví novorozenců, protože zánět v dutině ústní matky, ovlivňuje krevní řečiště v celém těle matky, kdy přítomnost nežádoucích bakterií ubližuje matce i plodu.

Dentální hygienu můžeme obrazně rozdělit do třech základních kapitol:

* Prevence ve všech věkových kategoriích
* Léčba parodontózy
* Kosmetické vylepšení chrupu - např. bělení.

Frekvence návštěv dentální hygieny závisí na stavu chrupu, vlastní péči a motivaci pacienta, na konkrétním cíleném léčebném plánu.

Zjednodušeně návštěva dentální hygieny zahrnuje:

* informuje pacienta o příčinách jeho onemocnění
* motivuje pacienta ke spolupráci
* provede potřebné měření indexů, které slouží k diagnostice onemocnění
* provede hygienickou instruktáž
* doporučí pacientovi vhodnou techniku čištění zubů
* seznámí pacienta s pomůckami dentální hygieny a vybere pro něj ty vhodné
* odstraní plak, zubní kámen a pigmentové skvrny ze zubů
* zprůchodní mezizubní prostory, pro rychlejší odeznění zánětu dásní
* provede fluoridaci
* vytvoří léčebný plán pro konkrétní onemocnění dutiny ústní

TIP Bety: Máte další dotazy k dentální hygieně? Zeptejte se naší hygienistky Dády, která vám vaše dotazy odborně zodpoví.

„Budu se těšit na dotazy od všech se zájmem o zdravý a zářivý úsměv. Zvlášť v době, kdy verbální komunikace je jedním ze základních předpokladů úspěchu, je krásný úsměv a vonný dech tou nejlepší cestou k dosažení svých cílů.
S úsměvem, jde všechno líp, navíc, když se za něj nemusíte stydět. Pojďme s tím něco udělat, dokud je čas" Dipl. DH Dáda Koudelková, DiS.

Poradnu zaštiťuje Arbes Dent zubní ordinace se sídlem Pavla Švandy ze Semčic 13, Praha 5 – Smíchov, tel. +420 731 440 903, www.arbesdent.cz  „Přijímáme nové pacienty“

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat