Kupujte jen ty kuchyňské roboty, které mají tyto funkce

23.09.2020 | Bydlení a design

Zajisté, většinu věcí, které kuchyňský robot dělá, dokážete udělat i vy. Rozdíl je v tom, jak dlouho to trvá. Ještě před pár desetiletími měli lidé čas věnovat se přípravě jídla. Doba se však změnila. Dnešní rušný životní styl nám již tento luxus nenabízí. Dobrou zprávou je, že máme k dispozici množství technologií, které nám pomáhají. V kuchyni převzali kontrolu kuchyňské roboty. I když ne úplně, ale přinejmenším u těch nejnáročnějších úseků procesu vaření. Všestranný, efektivní a kvalitní kuchyňský robot se stal v kuchyni nepostradatelným.

Volba optimálního kuchyňského robotu závisí hlavně na ceně, funkčnosti a jeho hlavních vlastnostech. Klasifikace moderních kuchyňských spotřebičů má ale specifickou vlastnost. Vysoká konkurence stimuluje společnosti, aby neustále zlepšovaly své modely a nabízeli nová technická řešení. Mnoho moderních zařízení proto často má rozšířenou funkčnost díky různému příslušenství. Například rozdíly mezi mixérem s rozšířenou funkcí a tradičním kuchyňským robotem nejsou významné. Samozřejmě zajištění maximální účinnosti hlavní funkce je pro inženýry prioritou a ovlivňuje výběr optimálního zařízení. V tomto článku se budeme zabývat klíčovými vlastnostmi kuchyňského robota, který je při jeho koupi doporučené hledat. Upozorňujeme, že níže uvedený seznam není uveden v pořadí důležitosti. Každá funkce je důležitá, ale může mít různou váhu pro různé lidi. Zde najdete i testy kuchyňských robotů, které vám o níže uvedených vlastnostech poskytnou i reálný obraz

Kapacita mísy

Výběr správné velikosti kuchyňského robotu závisí hlavně na velikosti vaší rodiny. Pro čtyřčlennou rodinu je ideální kapacita kolem 10 šálků. Pokud vaříte pro mnoho lidí, máte časté návštěvníky nebo vaříte větší množství jídla pro skladování, možná budete potřebovat zvolit větší velikost. Ve většině případů by měl stačit 14šálkový kuchyňský robot. Větší zařízení se používají pouze pro komerční přípravu potravin. Stojí za zmínku, že kapacita se týká suchých ingrediencí – kapaliny lze zpracovat pouze v přibližně polovině uvedené kapacity, aby nedocházelo k vytečení obsahu.

Výkon

Základní krájení nebo sekání nevyžaduje příliš mnoho energie. Některé funkce, jako je míchání těsta, však budou vyžadovat větší sílu. V závislosti na zamýšleném použití volte výkon pečlivě. Abychom se drželi „na bezpečné straně“, motory kuchyňského robotu s výkonem více než 700 W by měly být schopny plnit i tyto náročnější úkoly.

Dalším ukazatelem kvality je záruka, kterou výrobce kuchyňského robotu poskytuje svým motorům, přičemž několik prémiových modelů nabízí uklidňující záruku až 20 let. Kvalitní kuchyňský robot nabízí ještě jednu věc. Měl by být schopný nepřetržitě pracovat po delší dobu bez přehřátí.

Funkce

Většina kuchyňských robotů má pouze jednu rychlost motoru a většina má malý otvor trubice v horní části, který umožňuje snadné přidání dalších ingrediencí. Obvykle se dodávají s „tlačným zařízením“, které se vejde do této trubice a pomáhá naplnit větší kousky, udržuje prsty v bezpečí a funguje jako víko.

Majorita kuchyňských robotů má pouze tři režimy: zapnuto, vypnuto a pulse. Ve většině případů je to více než dostačující. Existuje však několik funkcí, které mohou vyžadovat více ovládacích prvků rychlosti. Například jiný druh těsta může vyžadovat různé rychlosti míchání. Předtím, než se rozhodnete pro konkrétní značku kuchyňského robotu, ujistěte se, že podpoří zamýšlené použití a rovněž se ujistěte, že vybraný stroj má tlačítko „pulse“, které poskytuje krátké silnější dávky energie (vhodné pro hrubé sekání nebo rychlé hnětení těsta).

Doplňky a příslušenství

Práce kuchyňského robotu spočívá v provádění více úkolů potřebných pro přípravu jídla. K provádění složitých úkolů, jako je míchání těsta, strouhání tvrdého sýra (nebo dokonce měkkého), krájení julienne, výroba hranolků, odšťavňování atd. je nutná externí pomoc. Kuchyňské roboty přicházejí se spoustou příslušenství a doplňků, které má maximalizovat využití stroje. Mohou zahrnovat různé pracovní misky a čepele, disky, které krájejí a strouhají potraviny v různé míře tloušťky, a dokonce i příslušenství a nastavení rychlosti, které promění procesor na citrusový odšťavňovač nebo hnětač těsta na chléb. Než utratíte peníze navíc za stroj se všemi těmito extra doplňky zvažte, zda je skutečně využijete.

  • čepele – dobrý kuchyňský robot by měl mít několik různých typů nožů pro různé funkce, jako je sekání, mletí, pyré atd. Každý kuchyňský robot má mít alespoň jednu sadu nožů ve tvaru písmene S. Jedna polovina S je umístěna nad druhou polovinu tak, aby procházela všemi potravinářskými materiály v misce. Další věc, kterou byste  měli hledat, je kvalita materiálu. Nejlepší čepele jsou vyrobeny z nerezové oceli. Nabízejí nejvyšší odolnost a výkon.
  • disky – na strouhání, krájení, drcení, sekání; jsou velmi ostré a přesné
  • hnětací hák – kvalitní kuchyňský robot má hák na těsto, ohnutý nebo zakřivený, který těsto rychle a efektivně hněte, aniž by chaoticky rozmetal mouku po celé vaší pracovní ploše. Hák rychle rozvíjí lepek, bílkovinu v pšeničném těstě zodpovědnou za pružnost, která udržuje vzduchové bubliny uvnitř, což vede k načechranému chlebu nebo těstu.
  • šlehací metla – nejlepší pro šlehání vaječných bílků, šlehání, krémové přísady nebo pro lehké dortové směsi a těsta. Velká metla zapracuje do směsi mnohem více vzduchu, ale neměla by se používat pro těžké směsi, protože by se mohla poškodit. Celokovové nástavce pravděpodobně vydrží déle a verze vhodné do myčky vám usnadní život (ruční čištění balonové metly může být nimravé). Lepší nástavce mají malý okraj, kde je nástavec zasunut do mixéru, což usnadňuje uchopení při vyjímání, aniž by se pokryl dortovou směsí.
  • mixérový nástavec – prémiové roboty jsou vybaveny nástavcem mixéru, který se připevňuje k horní části robota. Ideální pro míchání koktejlů, polévek nebo dokonce na pyré. Pokud má dávkovací otvor pro tekutiny, můžete také připravit majonézu. Mixéry mohou být vyrobeny z plastu, skla nebo termo-rezistentního skla. Některé budou vhodné pro drcení ledu nebo mletí kávy, ale ne všechny. Předtím jak se rozhodnete,  zkontrolujte specifikace, abyste se ujistili, že dostanete takový, který dělá to, co potřebujete.
  • odšťavňovač – pro odšťavňování existují samostatná zařízení zvaná odšťavňovače. Pokud plánujete pravidelné odšťavňování, doporučili bychom koupit odšťavňovač. Pokud však plánujete odšťavňování jen příležitostně, zvažte koupi kuchyňského robotu s takovou funkcí.
  • ochranný kryt proti stříkání – plastové víčko s otvorem nebo odklápěcí chlopně které se upevňuje přes horní část mixovací nádoby, aby nestříkala, když přidáváte přísady. U některých modelů je toto třeba připojit, než začnete používat mixér. Je to užitečné, protože zabraňuje vymrštění lehčích přísad, jako je mouka nebo moučkový cukr, z misy a poprášení kuchyně. Některé chrániče mají odklápěcí víko, takže můžete přidávat přísady, ale také během procesu mísu zcela utěsnit. Jiné mají jen otvor s malým podavačem pro přísady. Stojí za to věnovat tomu pozornost a zjistit, který styl preferujete.

Renomované značky kuchyňských robotů mají k dispozici širokou škálu příslušenství, které lze zakoupit samostatně. Pokud si nejste jisti, co chcete, stojí za to hledat robot, který nabízí možnost nákupu dalšího příslušenství.

Tělo robota

Protože se kuchyňské roboty používají pro těžké přípravné práce v kuchyni, je důležité aby měl robot pevné tělo vyrobené z robustního materiálu. Mísy kuchyňského robotu jsou obvykle vyrobeny z tvrdého plastu nebo nerezu a mají širokou základnu. Široká základna umožňuje suchému jídlu pohybovat se v misce bez potřeby jakékoli tekutiny.Těžký obsah může způsobit silné vibrace. Stabilita je důležitým faktorem, pokud jde o kuchyňské roboty. Široký podstavec podpoří stabilitu a zabrání tomu, aby kuchyňský robot tančil na vaší kuchyňské lince. Rozhodněte se pro model se širokou a těžkou základnou, která zastaví kuchyňský robot v pohybu během používání.

Jednoduchost údržby

Oceníte hladký touchpad pro ovládací prvky, který se snadněji čistí než vypouklá tlačítka, stejně jako části vhodné pro mytí v myčce. Poslední věcí, kterou chcete, je ruční čištění kuchyňského robotu po každém použití (i když pro čepele ruční mytí doporučujeme ).

Existuje ještě jedna důležitá věc, co hledat v kuchyňském robotu… Nejlepší kuchyňské roboty nemají žádné ostré hrany ani těžko přístupné dutiny, kde by jídlo mohlo uvíznout. V těchto případech může být pro myčky obtížné dosáhnout těchto míst. To by pak vyžadovalo ruční čištění nebo kartáčování.

Popsali jsme šest nejdůležitějších faktorů, co hledat v kuchyňském robotu před nákupem. Ale je tu ještě jedna poslední, ale neméně důležitá věc – a to je cena. Nejprve byste se měli rozhodnout, jaké cenové rozpětí si můžete dovolit. Pak hledejte nejlepší poměr ceny a hodnoty. Naše doporučení je, nepokoušet se příliš šetřit na kuchyňském robotu. Obvykle jej nekupujete často, takže koupě kvalitnějšího produktu vám nejen lépe poslouží, ale také poskytne dlouhodobější služby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat