Kupte mu tabulku čokolády. Kakao u mužů zvyšuje touhu

08.12.2019 | Sex a vztahy

Bílkovina kisspeptin, která je ve větší míře obsažena třeba v kakau, startuje u člověka pubertu a je důvodem, proč je mozek dospívajících posedlý sexem. Vysvětluje také to, proč jsou kakao či čokoláda dlouhodobě považovány za afrodiziakum. Kisspeptin totiž podle nových experimentálních výzkumů výrazně zvyšuje libido u mužů.

Kisspeptin se kóduje podle genu KISS1, proto dostal takové pojmenování, ačkoli s líbáním (anglicky kiss) nemá příliš společného. Nebo možná ne přímo.

Naděje do budoucna?

Nejnovější experimentální výzkumy dokazují, že muži po podání kisspeptinu začnou ve zvýšené míře reagovat na sexuální stimuly a snadněji se psychicky vzruší. Kisspeptin neovlivňuje erekci, ale je jakousi viagrou pro mozková centra sexuality.

„Psychosexuální problémy, jako jsou snížené libido, ovlivňují až každého třetího člověka, a můžou mít devastující vliv na psychickou pohodu jedince i páru. Tyto objevy otevírají dráhu pro kisspeptin jako budoucí lék na tyto problémy, ačkoli k tomu vede ještě dlouhá cesta plná práce,“ tvrdí doktor Alexander Comninos z Londýnské univerzity.

Zase jako zamlada...

Kisspeptin nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky jako třeba testosteron. Tvoří se v těle přirozeně na počátku puberty. S věkem ho ale razantně ubývá. Podávání kisspeptinu by tak mohlo léčit ztrátu libida. Je totiž jedním z hlavních důvodů, proč mladí intenzivně masturbují a myslí jen na sex.

Pokusy s kisspeptinem ale naznačují, že má pozitivní vliv na mozek celkově, zvyšuje pohodu člověka a mohl by přispět také k léčbě depresí. Muži, kteří dostávali kisspeptin, totiž nejenže reagovali zvýšeně na erotické obrázky, ale méně je zajímaly obrázky zobrazující negativní události a katastrofy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat