Levandulobraní právě vrcholí

26.08.2021 | Bydlení a design

Levandule je v období květu, které je zároveň i obdobím sběru. Nejčastěji ji sušíme a používáme v bytě jako dekoraci, případně vyrábíme věnce na dveře. Co všechno ale lze kromě dekoračních prvků z této úžasné bylinky vytvořit?

Vůně do skříní

Postup výroby vonných sáčků, které využijeme v našich skříních nebo autech pro osvěžení vzduchu, je naprosto primitivní. Levanduli jednoduše usušte, kvítky stáhněte prsty z klásku a nasypejte do látkových sáčků. Ty poté zavěste tam, kde chcete osvěžit vzduch. Čas od času sáčky promněte v prstech, abyste oživili vůni.

Sušenky

Chutné a voňavé sušenky z levandule jsou čím dál oblíbenější. Jsou trochu netypické, ale o to jsou zajímavější. Na jejich výrobu vám postačí čtvrt kila špaldové mouky, 60 gramů třtinového cukru, špetka soli, 120 gramů změklého másla, jedno vejce a tři lžičky sušených levandulových květů. Všechny ingredience zapracujte do hladkého těsta, to následně rozválejte a vykrajujte tvary. Pečte při 180 °C dorůžova, podložené pečicím papírem.

Sirup

Limonáda z levandulového sirupu je vítaným a nevšedním osvěžením v horkých letních dnech. Kromě toho, že výborně chutná, funguje také proti bolestem hlavy či při nespavosti. Natrhejte zhruba padesát stonků levandule i s květy a společně s několika kolečky citronu nechte louhovat do druhého dne v jednom litru vody. Druhý den nálev sceďte, přidejte jeden kilogram cukru a svařte do mírného zhoustnutí. Ještě horký nalijte do sklenic a nechte vychladnout. Sirup uchovávejte v chladu.

Olej do koupele

Na výrobu oleje do koupele, který přispívá ke zklidnění mysli a regeneraci unavených svalů, budete potřebovat dvě hrsti sušené nebo jednu hrst čerstvé levandule, tři deci olivového nebo mandlového oleje a kvalitní hrnec. Levanduli nasekejte nadrobno, vložte do oleje a přiveďte k varu. Když začne olej vřít, stáhněte plamen a nechte tři hodiny pomalu probublávat. Poté hrnec odstavte a obsah nechte vychladnout. Nakonec květy přeceďte a olej rozlijte do malých lahviček. V chladu a temnu vám vydrží celý rok.

Zdroj: https://homesteadandchill.com/how-to-harvest-dry-lavender/, https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/lavender/lavender-harvest-time.htm






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29
30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat