Ratan, nebo dřevo: Jak si vybrat zahradní nábytek

25.07.2019 | Bydlení a design

Venku panuje krásné počasí, které jen vybízí, abychom trávili většinu dne venku na našich zahrádkách. K pořádnému lenošení a pohodlí však potřebujeme také kvalitní nábytek. Jaký si vybrat, aby byl nejen pohodlný, ale také funkční a krásný?

Dřevo

Dřevěný nábytek je klasikou, kterou nikdy nic nezkazíte. Vybírejte však takový, který má povrchovou úpravu v podobě mořidla, laku nebo oleje. Zaměřte se také na druh dřeviny, ze které je nábytek vyroben. Na výrobu zahradního nábytku je nejvhodnější teak, který je sám o sobě velice odolný a dřevo nevyžaduje častou údržbu. Dále pak eukalypt, který potěší krásnou barvou, ve srovnání s teakovým dřevem je však méně odolný a je potřeba ho častěji ošetřovat.

Jedinou nevýhodou dřevěného nábytku je jeho váha a nutnost pravidelného ošetřování oleji či mořidlem.

Ratan

Ratanový nábytek se těší čím dál tím větší oblibě. Lze pořídit jak ratan přírodní, tak umělý. Přírodní ratan určitě není vhodný pro použití ve venkovních prostorech a to ani za předpokladu, že ho budete mít pod střechou terasy nebo altánu. Je velice choulostivý na změny teplot a rychle křehne.

Umělý ratan je nejen praktický na údržbu, ale také velmi pohodlný a skutečně pěkný. Abyste však nebyli zklamaní, vybírejte nábytek lepší kvality, bez dřevotřískové či dřevěné kostry, která by po pár sezonách vzala za své. Bohužel, kvalitnější ratanový nábytek něco stojí. Počítejte s tím, že za soupravu v odpovídající kvalitě zaplatíte i padesát tisíc korun. Nemusíte se však o něj vůbec starat a vydrží vám dlouhá léta.

Plast

Plastový nábytek je levný, lehký a snadno udržovatelný, ale přestože se výrobci snaží, stále svým vzhledem ani zdaleka nedohání soupravy z jiných materiálů. Pokud však stylové sezení není vaší prioritou, může být plastový nábytek skvělou volbou. Dávejte si však pozor na ostré slunce, které způsobuje vyšisování materiálu, a také mráz, který činí nábytek křehčím. Nábytek je také potřeba pravidelně umývat, aby nezašel. Plastové soupravy lze však koupit za pár tisíc.

Kov

Kovový nábytek je, po tom dřevěném, druhou nejčastější volbou mezi zákazníky.  Až na občasné dotažení šroubků není třeba ho dále ošetřovat, je lehký, vzhledný, ale také studený a tvrdý. Počítejte tedy s tím, že budete potřebovat kvalitní podsedáky. Soupravy však nemusí být drahé, aby byly kvalitní, takže pokud řešíte cenu, vzhled a nenáročnost údržby, sáhněte po kovové verzi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat