Nedostatek spánku zhoršuje činnost srdce

Nechcete „mít na triku“ riziko aterosklerózy a mozkové mrtvice, s čímž souvisí i vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí? Spěte!

Příliš hluční sousedé, dodělávky pracovních restů, stres, sklony k depresi nebo nadměrné používání mobilního telefonu, který vyzařuje modré světlo. I tohle jsou časté příčiny nechtěného ponocování. Podle lékařů trpí nějakou spánkovou poruchou přibližně třetina tuzemské populace, což se bohužel promítá i ve statistikách kardiovaskulárních chorob. A vlastně, nejen tam! Proč má každý, kdo se pořádně nevyspí, zaděláno na infarkt a další potíže?

Kolik času v pyžamu je  „tak akorát“?

Podle americké Národní spánkové nadace by si dospělí měli denně dopřát sedm až devět hodin nočního odpočinku. Jen málo lidí si však toto doporučení bere k srdci, respektive do postele. A z toho samozřejmě plynou následky, těch srdečních nevyjímaje. Poznatky studie publikované v magazínu Progressive Cardiovascular Disease sdělují, že i krátkodobá deprivace spánku mění krevní tlak i svalovou nervovou aktivitu, což výrazně přispívá k rozvoji aterosklerózy neboli kornatění tepen. Jsou tu však i další zprávy, které budí obavy!

Bdění důvodem předčasného odchodu

Jiný průzkum, o němž informuje zase akademický žurnál European Heart Journal, prokázal, že jedinci, kteří usínají v pozdních hodinách a časně vstávají, vykazují nebezpečně vysoké riziko mozkové mrtvice, což je druhá nejčastější příčina úmrtí. Takže ano, odborníci to s námi myslí dobře, když neúnavně poukazují na to, že noční relax se zavřenými víčky je pro lidskou existenci klíčový! A zde jsou další pádné důvody, proč ho začít brát opravdu vážně.

Vrásky? To nejmenší!

Je prokázáno, a to dokonce hned několikrát, že nevyspání přímo souvisí se slabou imunitou. Negativně ovlivňuje také řidičské schopnosti, paměť a koncentraci, přičemž připravuje příhodné podmínky pro diabetes a nekontrolovatelné tloustnutí. Rovněž snižuje libido, poškozuje pokožku a urychluje její stárnutí. Ještě pořád si myslíte, že kolem spánku je to mnoho povyku pro nic?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat