Zářivé barvy i po vyprání? 5 tipů, jak pečovat nejen o povlečení

12.06.2019 | Bydlení a design

Udělejte si radost textilními bytovými doplňky ve svěžích barvách! Držte se osvědčených zásad pro jejich údržbu, jedině tak budou vaše oblíbené kousky ozdobou interiéru i po celá léta. Teď už se barev bát nemusíte!

Péče se vyplatí

Ještě než se u vás nové povlečení, ručníky či utěrky doopravdy zabydlí, pamatujte, že před prvním použitím je nezbytně nutné textil alespoň jednou až dvakrát vyprat na doporučenou teplotu s příslušným pracím prostředkem. Tak se postaráte o odstranění zbytkových barev a nečistot z výroby.

„Při nedodržení doporučené teploty, nedostatečném vyprání a vymáchání nebo delším ležení mokrého prádla v pračce může zejména u výrazných barev přechodně dojít k zabarvení, které však dalším důkladným vypráním vymizí. Nízká teplota při prvním praní zapříčiní zapuštění zbytkových barev,“ vysvětluje Alena Samková, ředitelka značky Matějovský, tradičního českého výrobce ložního prádla.

Hebké ručníky se díky přírodnímu materiálu pyšní také skvělou savostí.

Zásady správného praní

Chystáte se na velké prádlo? Povlečení vložte do pračky naruby a se zapnutým zipovým uzávěrem. Tmavé a syté barvy perte v přípravku na barevné či tmavé prádlo. Univerzální prací přípravky či prášky na bílé prádlo obsahují optické zesvětlovače, které barvám rozhodně neprospívají. Bělidla dobrou službu také neprokážou – jejich používáním dochází k oslabení vláken a tím ke snížení životnosti materiálu a barev. Po vyprání nenechávejte prádlo dlouho ležet v pračce, zbytečně se pomačká a riskujete tím zapuštění barev. Všechny pokyny týkající se péče o povlečení naleznete na etiketě nebo na nášivce.

Pro uchování zářivých barev ložního prádla zvolte odpovídající prací prostředek.

Prát na čtyřicet?

Jakou nastavit teplotu praní? „Doporučená teplota 40 °C vychází z nejnovějších vědeckých výzkumů. Tato teplota je vhodná pro dosažení optimální hygienické čistoty, zajištění dlouhé životnosti i stálosti barev,“ objasňuje Alena Samková, ředitelka značky Matějovský. Prací prostředky se dnes již vyznačují takovým složením, které dokáže při nižších teplotách odstranit většinu mikrobů. Praním při nižších teplotách navíc šetříte i životní prostředí a svou peněženku. „Povlečení je testováno na praní při teplotě 85 °C, pokud povlečení vyperete na vyšší stupeň, například na 60 °C, nic se mu nestane,“ dodává Samková a upozorňuje, že používání aviváže degraduje přirozené vlastnosti přírodních materiálů, jako je schopnost absorpce nebo prodyšnost. Aviváž v podstatě obalí vlákna a tím znemožní látce „dýchat“.

Povlečení perte naruby a nezapomeňte zapnout zip.

V sušičce, či na vzduchu?

Sušení v sušičce si řada domácností již vzala za své. „My ho všeobecně nedoporučujeme, příliš vysoké teploty nemají dobrý vliv na látku, ani na barvy. Pokud není správně nastavený program sušení, může dojít k polámání vláken a tím se výrazně zkracuje životnost textilií,“ říká Alena Samková, ředitelka značky Matějovský. Pokud sušičku využíváte, tak povlečení sušte naruby a zvolte raději delší program s nízkou teplotou. Pokud sušíte klasickým způsobem, povlečení „rozklepejte“ a věšte narovnané (nikdy však za rohy!) – lépe si tak udrží svůj tvar a bude se vám lépe žehlit. Sušíte-li venku, povlečení věšte naruby, zabráníte tak přímému kontaktu barev se slunečním zářením. Prádlo nenechávejte dlouho přesychat, špatně se pak žehlí.

Efektivní žehlení

Žehlit můžete všechna povlečení kromě krepového. Povlečení žehlete vždy naruby na program bavlna/len. Než vyžehlené prádlo složíte a uložíte, nechte ho nejprve vychladnout. Žehlení si usnadníte například nižšími otáčkami při ždímání i přiměřeným množstvím prádla v pračce. Látka se tolik nepomačká, když zvolíte správný způsob sušení. Povlečení nemandlujte, protože plastové zipy a knoflíky nesnesou vysoké teploty a hrozí jejich zatavení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat