Jedenáct přikázání pro správné grilování žebírek

Grilování k létu prostě patří. A ke grilování patří žebírka. Pokud chcete svým přátelům a rodině naservírovat ta nejlepší žebírka, jaká kdy jedli, měli byste znát následujících jedenáct přikázání.

Léto je dobou grilování a hodně lidí by kvůli žebírkům skoro vraždila. Když je umíte připravit, jsou vynikající. A proč že jsou tak dobrá?

Protože vepřové maso je tučné a úprava nad ohněm mu svědčí. Navíc maso od kosti bývá chutné. Při nákupu se snažte koupit žebra dostatečně masitá. Pak můžete vybírat z nespočtu receptů, v nichž hrají důležitou roli marinády. Žebírka lze péct samozřejmě také doma v troubě. Nejspolehlivější způsob, jak dosáhnout dobré a výrazné chuti, je naložit je na 24 hodin do marinády. To je osvědčený a nejčastější způsob. Když to nestihnete přes noc, stačí i několik hodin. Kdo se obává, že koření a marináda mohou připálením zhořknout, má možnost žebírka ochutit esencí až po upečení. Pokud nechcete riskovat, že žebírka nedopečete či nedogrilujete, můžete je předvařit nebo nechat táhnout v páře. Je to spolehlivější, tvrdí mnozí.  To se ale týká zejména hovězího masa.

Domácí žebírka na medu a víně krok za krokem

Vepřový bok rozporcujte. Případně si jej můžete na jednotlivá žebra nechat naporcovat u řezníka. Osolte a ochuťte grilovacím kořením (pokud chcete), ale také třeba jen čerstvým závorem a kmínem.

Jednotlivé kousky masa naskládejte na hluboký plech, podlijte vodou a dejte péct do trouby. Během pečení žebírka pravidelně otáčejte, dokud nejsou hotová. Připravte si marinádu z červeného vína a medu v poměru jedna ku jedné, přidejte sójovou omáčku, chilli papričky a lisovaný česnek. Upečená žebírka kousek po kousku potřete ze všech stran marinádou. Případně je ještě na pár minut vložte do trouby.

Žebírka servírujte s křenem, hořčicí, okurkami a zeleninovým salátem. Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb. Zapíjíme pivem.

Chcete si žebírka upéct na venkovním grilu s roštem?

Jedenáct přikázání pro správné grilování

1. Před grilováním naložte maso do marinády minimálně na 2–3 hodiny.

2. Grilovací mřížku či rošt před použitím dobře očistěte a potřete olejem.

3. K marinování používejte skleněné, porcelánové, plastové nebo nerezové nádoby, protože marinády jsou obvykle kyselé a s kovem by mohly reagovat.

4. Na obracení masa používejte kuchyňské kleště nebo lopatku, maso nepropichujte vidličkou, vytekla by z něj cenná šťáva.

5. Během grilování potírejte maso zbytkem marinády, olejem nebo rozpuštěným máslem.

6. Mějte vždy předem připravené potřebné nádobí a příbory. Maso se má podávat okamžitě po grilování. Pokud ho chceme nechat odležet nebo musíme z nějakého důvodu počkat, uchováme ho pod alobalem, kde ještě dojde.

7. Grilujte raději libové maso, z tlustého uniká tuk a uhlí pak více hoří. I když právě žebírka ani tolik oblíbená krkovička nás nezabijí. Pokud grilujeme často, sáhneme také po rybě či kuřecích prsou.

8. Ryba se nejlépe griluje v drátěné formě, kde neztrácí tvar a dá se s ní dobře manipulovat. Také si zachová neporušenou kůži, která je pak pěkně křupavá. Existují dokonce i grilovací stojánky na žebírka.

9. Kuřecí prsa se musí konzumovat řádně propečená. Dobu grilování zkrátíme, když si maso mezi dvěma fóliemi nejprve naklepeme.

10. Nakonec vždy očistěte gril – nejlépe drátěným kartáčem. Znovu a znovu připalované zbytky jsou karcinogenní a nehygienické.


11. Nebojte se experimentovat s různými přísadami. Grilování nabízí spoustu možností a chuťových kombinací. Nakonec i vy objevíte svoji nejoblíbenější marinádu.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat