S Italem v kuchyni: 4 letní recepty na gril s vůní Středomoří

Úžasné recepty s nádechem Středozemního moře.

Nechte se inspirovat Italem v kuchyni Emanuelem Ridim a připravte si spolu s ním krok za krokem domácí bramborový koláč, který bude horkým kandidátem na nejoblíbenější rodinné jídlo.

Milovníky ryb a mořských plodů dostane na kolena špíz po jadransku.

Bramborový koláč
(Gattó di patate)

Bramborový koláč pochází z Neapole, ale kořeny má ve Francii a Španělsku. Zkuste také recept na bramborový koláč podle Emanuela Ridiho. Získáte ideální jídlo na piknik nebo k výživné večeři.

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 40 min
* Čas přípravy: 30 min
* Čas vaření: 10 min

Suroviny:
* 1,2 kg brambor
* 100 g másla
* 70 g parmezánu
* 2 vejce
* 100 g pražské šunky
* 200 g mozzarelly
* 100 g uzeného sýru
* strouhanka
* petrželka
* bazalka
* sůl, pepř
   
Postup:
1.
Brambory uvařte, oloupejte a nastrouhejte. Přidejte k nim na jemno nasekanou petrželku, natrhanou bazalku (při kontaktu s nožem rychle černá, proto je lepší ji natrhat), dále 2 žloutky, máslo a nastrouhaný parmazán. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Nakonec do směsi vmíchejte vyšlehané bílky.
2.
Šunku, mozzarellu a uzený sýr nakrájete na kostičky. Zapékací misku vymažte máslem, vysypejte strouhankou a začněte plnit polovinou bramborové směsi. Na ni nasypejte kostičky šunky, část mozzarelly a uzeného sýra, přidejte druhou polovinu bramborové směsi a navrch posypejte zbytkem sýrů. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C půl hodiny. 

Jadranský špíz
(Spiedino del Adriatico)

Z okolí Rimini pochází jadranský špíz, tedy ve speciální strouhance obalený mix z masa mořského ďasa a sépií.

Mořský ďas je ideální ryba pro všechny, kdo mají obavy z kostí. Zkuste také recept na grilované špízy podle Emanuela Ridi.

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 20 min
* Čas přípravy: 10 min
* Čas vaření: 10 min

Suroviny:
* 1 kg kalamárů
* 400 g filet z mořského ďasa
* 1 stroužek česneku
* strouhanka
* petrželka
* olej extra virgin
* sůl
   
Postup:
1.
Do strouhanky vmíchejte nasekaný česnek, petrželku, sůl a zakápněte olivovým olejem.
2.
V této směsi obalte očistěné kousky kalamárů a filet a napíchejte na špejle. Grilujte do zlatova. 

Hamburger podle Emanuela
(Hamburger di Manu)

Špičkový hamburger à la Emanuele z hovězí svíčkové a italské klobásy, ochucený zálivkou balsamico. Uvnitř je růžový, zvenčí obložený pečenými paprikami a rajčetem a podává se v rozpečené housce. Zkuste také tento recept na hamburgry podle Emanuela Ridiho z pořadu S Italem v kuchyni.

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 20 min
* Čas přípravy: 10 min
* Čas vaření: 10 min

Suroviny:
* 400 g hovězí svíčkové
* 100 g salsiccii
* 70 g parmezánu
* 1 žloutek
* 4 housky na hamburger
* 2 papriky
* hlávkový salát
* 2 velká rajčata
* rajčatový protlak
* dijonská hořčice
* olej extra virgin
* sůl, pepř
   
Postup:
1.
Svíčkovou namelte, salsicciu zbavte střívka a smíchejte s masem, nastrouhaným parmazánem, žloutkem, solí a pepřem. Vytvarujte hamburgery a ogrilujte.
2.
Housky rozpečte na ohni, celé papriky také ogrilujte a zbavte semínek.
3.
Housku pomažte dijonskou hořčicí, položte maso, na něj kousky paprik, list hlávkového salátu, plátky rajčat, které zakápněte protlakem, přikryjte druhou půlkou housky a podávejte. 

Dřeň s Cinzanem
(Granita al Cinzano)

Všem dobře vytráví po babiččině sladké tečce s alkoholem – granita al cinzano. S trochou trpělivosti se naučíte připravovat ledovou pomerančovo-bazalkovou tříšť. Výsledek stojí za to, zejména když je před námi celé léto. Recept na velmi osvěžující nápoj podle Emanuela Ridiho.

(Recept na 6 porcí)
Celkový čas: 10 min
* Čas přípravy: 5 min
* Čas vaření: 5 min

Suroviny:
* 450 ml vody
* 185 g třtinového cukru
* bazalka
* 5 pomerančů
* Cinzano bianco
   
Postup:
1.
Do kastrůlku s 250 ml vody nastrouhejte pomerančovou kůru, přisypejte třtinový cukr a ohřejte, jakmile se cukr rozpustí, nechte směs vychladnout.
2.
Do 200 ml vody natrhejte lístky bazalky a rozmixujte. Vychladlou směs přeceďte a smíchejte s bazalkovou vodou. Dejte do mrazáku na několik hodin.
3.
Směs musíte několikrát promíchat, aby nevznikl led, ale tříšť. Dřeň servírujte zalitou Cinzanem, ozdobte plátkem pomeranče. 






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berani, týden 34 roku 2025 pro vás přináší zajímavou směsici energií. Na začátku týdne se můžete cítit trochu neklidní, možná až přepracovaní, jak se budou úkoly hromadit. Je důležité si zachovat klid a najít si čas na relaxaci, ať už ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat