Antibakteriální mýdla nejsou účinnější než ta obyčejná

Reklama na antibakteriální mýdla obsahující triclosan se snaží tvrdit, že jsou účinnější při mytí rukou než mýdla obyčejná. Strategií těchto reklam je přesvědčit zákazníky, že svět kolem je plný velmi nebezpečných bakterií, které spolehlivě zničí jen mýdlo antibakteriální. Vědci z Jižní Koreje ale prokázali, že tomu tak není. Při mytí rukou jsou stejně účinná i mýdla obyčejná.

Na krátkodobé mytí totiž nemá triclosan žádný vliv. Jeho účinek je vyšší pouze při dlouhodobé aplikaci.

Vědci z Jižní Koreje použili roztok triclosanu v koncentraci 0,3 procenta (což odpovídá mýdlům) a aplikovali ho během dvaceti vteřin na několik kmenů bakterií při teplotě dvaadvacet stupňů Celsia – což odpovídá pokojové teplotě – a čtyřicet stupňů Celsia, což odpovídá teplé vodě při mytí rukou.

Po dvaceti vteřinách – jak dlouho trvá mytí rukou – přitom triclosan nezabil více bakterií než roztok běžného mýdla. Ale po devíti hodinách účinkování byl skutečně mnohem efektivnější a zabil více bakterií. Devět hodin si však ruce nikdo nemyje.

Při dalším pokusu na dobrovolnících, kterým byly ruce umyty buď antibakteriálním, nebo obyčejným mýdlem, mikrobiologové ze Soulu zjistili, že antibakteriální mýdlo není při odstraňování bakterií z rukou účinnější než mýdlo obyčejné.

„Reklama a důvěřivost zákazníků vůči účinnosti antibakteriálních mýdel by měla být opravena,“ tvrdí autor studie doktor Min-Suk Lhŏŏ z Korejské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat