10krát soda v hlavní roli: Milionový pomocník za pár korun!

Soda je neocenitelný pomocník při úklidu. Umíte ale využít její potenciál? Poradíme vám, kdy se vyplatí po tomto bílém prášku sáhnout.

1. Pach v lednici

Občas se stane, že v lednici zbude něco, co nemělo, a výsledkem je nepříjemný zápach, i když už jste zkažené potraviny dávno vyklidili. Nezoufejte – vložte do lednice mističku se sodou. Absorbuje veškeré pachy.

2. Zašpiněný sporák

Nebo trouba apod. U všech pomůže, když na znečištění nasypete sodu a zakápnete vodou. Nechte působit a uvidíte, jak rychle špína zmizí.

3. Mastná pánev

Zlepšete účinnost čisticího prostředku na nádobí tím, že k němu v mastné pánvi přidáte sodu. Po mastnotě nezbude ani památka.

4. Desinfekce houbičky

Houbička na nádobí je domovem nejrůznějších mikrobů a plísní. Dopřejte ji koupel ve vodě se sodou – budete ji moci používat o chvíli déle (ale nepřehánějte to).

5. Skvrna na koberci

Zasypte skvrnu sodou a postříkejte vodou. Po 15 minutách setřete hadříkem.

6. Zapáchající pelíšek

Psí pelíšek nemusíte tak často prát, pokud mu dopřejete sodnou kúru. Prostě jej posypte štědrou dávkou sody, nechejte 15 minut působit a poté vysajte vysavačem. Je po zápachu!

7. Ucpaný odtok

Nasypte do odpadu asi ½ šálku sody a zalijte opatrně ½ šálku octa. Odpad rychle přikryjte mokrým hadříkem (reakce sody a octa je téměř výbušná). Po 15 minutách propláchněte odpad horkou vodou.

8. Zapáchající tenisky

Podobně jako v případě nepříliš voňavého pelíšku vysypte botky sodou, nechejte působit a pak pořádně vytřepejte!

9. Špinavý gril

Připečené a opálené kousky jídla odstraníte snáz, pokud gril posypete před mytím sodou a zastříknete vodou.

10. Matné šperky

Chcete svému stříbru vrátit lesk? Pak si udělejte pastu ze 3 dílů sody a 1 dílu vody. Měkkým hadříkem namočeným v této směsi pak šperky otírejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat