Osvědčené vychytávky pro dokonalé umytí oken

Mytí oken patří k nejméně oblíbeným úklidovým činnostem. S našimi tipy nemusí být tahle část úklidu takovým očistcem, jakým až dosud byla!

Jak si mytí oken co nejvíce usnadnit? Víme to!

Počkejte na správné počasí

Podzim je pro mytí oken ideální – v horkých dnech voda rychle zasychá, a tak je téměř nemožné okna pořádně vyleštit, v mrazu také nemáte moc šancí, a pokud prší, je mytí oken prakticky zbytečné (špínu máte během několika minut zpátky). A tak si počkejte na krásný podzimní den (ideálně když svítí slunce) a pusťte se do oken!

Nepodceňujte speciální mycí prostředky

Kbelík, hadr a prostředek na mytí nádobí? Ačkoli i s nimi okna umyjete, dá vám to víc práce, než kdybyste si pořídili prostředek přímo určený k mytí oken. Je totiž mnohem „agresivnější“ než ten na nádobí, lépe si poradí s prachem a navíc nebudete muset investovat tolik času a sil do leštění.

Dvojí mytí

Pokud jste se mytí oken nějaký ten pátek (ne-li rok) vyhýbali, budete muset okna umýt dvakrát. Poprvé se soustřeďte na odstranění těch nejhorších nečistot (pořádně okno vydrhněte a pak opláchněte vodou), podruhé už jen dočistěte zbytky špíny a naleštěte.

Z rámu dolů

Pokud to vaše okna umožňují, sundejte je z rámu – budou se vám v horizontální poloze mýt mnohem snáz (a nebudete se muset plazit po parapetu, abyste dosáhli až k okrajům).

Šikovná stěrka

Práci vám velmi ulehčí také obyčejná gumová stěrka. Koupíte ji za pár korun a věřte, že ji budete milovat. Setře z okna špinavou vodu a připraví je na leštění. Ideální.

Čím budeme leštit

K leštění oken je výhodný měkký hadřík, který dobře saje, ale nepouští chloupky. Doporučují se například utěrky z mikrovlákna.

Odshora dolů

Možná se vám to zdá jako samozřejmost, ale není od věci si toto pravidlo připomenout. Pokud myjete okna v domě, který má víc než jedno podlaží, pak vždy myjte jako první okna v horním patře a postupujte dolů. Nebudete se totiž muset trápit s případnými kapkami, jež by stekly z mytých oken nahoře na ta již vyleštěná dole. Proč dělat zbytečně práci dvakrát?

Zdroj: https://www.pellabranch.com/blog/global-blogs/how-to-clean-windows-without-streaks/, https://www.familyhandyman.com/list/how-to-wash-windows/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat