Soda a ocet. Dvojka, kterou bude vaše domácnost milovat

Stále více lidí svůj domov udržuje čistý bez chemických přípravků. A nejen pro ně je základem takového nechemického úklidu ocet a soda. Na co všechno můžete tuhle kombinaci využít?

Čisté a svěží ručníky či ložní prádlo

Zkuste při příštím praní nahradit sodou prací prášek (stačit by mělo asi ½ šálku) a namísto aviváže použijte ocet. Prádlo vyndáte úžasně čisté, a co víc, krásně měkké (nebojte, vůně octa po pár minutách sušení zmizí v nenávratnu).

Dezinfikovaná toaleta

Nemyslete, že pro hygienicky čistý záchod je nutné použít silnou chemii! Nasypte do mísy ½ šálku sody, zalijte ½ šálku octa a nechejte pěkně 10 minut působit. Pak toaletu umyjte jako kdykoli jindy.

Pomoc při ucpaném odpadu

Nasypte do odpadu šálek sody a zalijte ji šálkem octa. Zakryjte (například pokličkou) a nechejte působit. Přibližně po 20 minutách nalijte do odpadu horkou vodu (její teplotu volte s ohledem na materiál trubek – pokud jste si jistí, že vydrží i vroucí vodu, využijte toho). A je hotovo!

Lesklá žehlička

Občas se stane, že v záchvatu žehlení na žehličku „připečeme“ nějaký ten kousek látky. Taková připálenina se dostává dolů jen těžko, většinou s pomocí přípravků, o jejichž složení a vlivu na zdraví či životní prostředí ani nechceme vědět. Zkuste ale smíchat sodu s octem, aby vznikla hutnější pasta, kterou budete žehličku potírat.

Bělostné spáry

Máte-li dlažbu, moc dobře víte, kolik dá práce udržet spáry mezi dlaždicemi čisté. Zkuste do nich nasypat sodu a zastříkat je octem (nejlépe z lahvičky s rozprašovačem). Až odezní reakce mezi oběma „čistidly“, dlažbu umyjte.

Lesk pro stříbro

Zašlé stříbrné příbory po babičce nebo šperky? Smíchejte v misce díl sody, díl octa, díl soli a stejný díl vroucí vody, pečlivě promíchejte, až se pevné přísady rozpustí, a vložte stříbro. Po 30 vteřinách (maximálně 1 minutě) stříbro vyjměte a vyleštěte měkkým hadříkem. Bude jako nové!

Pánve jako nové

Pokud se vám na pánvi usadily odolné nečistoty, nalijte do ní trochu vody, přidejte šálek octa a přiveďte téměř k varu. Stáhněte z plotny a přisypte 2 lžíce sody. Nechejte působit do vychladnutí a poté umyjte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat