8 úklidových omylů: Kolik jich děláte vy?

Úklid je nikterak zábavnou činností, do které se všichni musíme čas od času pustit. A i když si možná myslíte, že o něm víte všechno (výdyť přece uklízíte celý život), možná se dopouštíte některého z následujících omylů.

Omyl č. 1: Všechny bakterie musí zmizet!

Ano, podle reklam a výrobců nejrůznějších čisticích a dezinfekčních prostředků to tak vypadá, ale vědci mají jiný názor. Bakterie k životu potřebujeme, posilují naši imunitu. Je prokázáno, že příliš vydezinfikované prostředí může například přispět k alergiím u dětí. Dezinfekci proto používejte jen na některé povrchy (toaleta, kuchyňský dřez, kliky apod.), případně pokud u vás doma některý člen onemocní chřipkou.

Omyl č. 2: Čím víc prostředků, tím víc čistoty

Na každý povrch či typ nečistot se hodí jiný druh čisticího prostředku. Nikdy je ale nemíchejte dohromady – nejenže by se mohl ve výsledku čisticí efekt snížit, ale navíc byste mohli poškodit čištěnou věc (nikdy nevíte, jak spolu budou určité chemikálie obsažené v prostředcích reagovat).

Omyl č. 3: Stačí nastříkat a setřít

To možná také funguje hlavně v reklamách, ale většinu čisticích prostředků musíte nechat nějakou dobu působit, především těch na odmaštění sporáku či trouby nebo třeba na odstranění vodního kamene. Proto není od věci přečíst si návod k použití.

Omyl č. 4: Začneme pěkně od podlahy

Ačkoli se toto pořekadlo dá použít v nejrůznějších situacích, na úklid ne nehodí. Vytřením podlahy či luxováním byste naopak měli celý úklid zakončit! Platí totiž, že se uklízí odshora dolů. Abyste si, pokud vám například něco upadne či ukápne špinavá voda, neumazali čistě uklizenou podlahu.

Omyl č. 5: Podlaha je čistá, hadr…

Hadry, mopy, prachovky – tito pomocníci by měli po skončení úklidu projít také „očistnou kúrou“. Jinak totiž hrozí, že při příštím úklidu budete jejich prostřednictvím šířit po bytě další špínu.

Omyl č. 6: Houbička vydrží, dokud se nerozpadne

Věděli jste, že houbička na mytí nádobí je bezkonkurenčně nejšpinavějším předmětem ve vaší domácnosti? Ani záchodové prkénko se jí nevyrovná! A vy ji používáte na nádobí, ze kterého jíte… Ideální by bylo houbičku po každém mytí nádobí vyměnit, ale to není příliš ekologické ani ekonomické řešení. Proto své (vlhké) houbičce alespoň dvakrát do týdne dopřejte pár vteřin v mikrovlnné troubě, případně ji přidejte do pračky, až budete prát na 60 stupňů.

Omyl č. 7: Svítí slunce, jde se na okna

Jistě, sluneční paprsky odhalí každou případnou šmouhu na okenních tabulích, ale jinak při mytí oken nepomáhají, spíš naopak. Slunce totiž velmi rychle vysušuje vodu, jíž okno myjete, a tím znesnadňuje jeho vyleštění. Příště počkejte, až bude pod mrakem!

Omyl č. 8: Umyvadlo je krásně čisté, ale co kohoutek?

Spousta z nás sice naleští v koupelně umyvadlo a vydrhne vanu, ale na kohoutky už zapomíná. Chyba. Jednak se jich dotýkáme špinavýma rukama, takže se na nich drží nepřeberné množství mikroorganismů, jednak je ničí vodní kámen. A tak jim věnujte pravidelnou pozornost!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat