Tipy, jak připravit velikonoční výzdobu i dobroty pro rodinu

03.04.2010 | Bydlení a design

Ať už berete Velikonoce jako křesťanské svátky nebo máte jen radost, že začalo jaro, máme pro vás několik tipů, jak si vyzdobit dům, namalovat kraslice, upéct nádivku, ale hlavně, co s vajíčky natvrdo, která děti přinesou.

S výzdobou začněte už při procházce do přírody a určitě si nezapomeňte přinést větvičky kočiček, na které pak budete věšet vámi připravené kraslice. Pokud rádi používáte barvy na sklo, určitě nezapomeňte namalovat velikonoční motivy a nalepte je na okna. Na stůl pak naaranžujete beránka, mazanec a nabarvená vajíčka. Připravíte tak nádhernou jarní výzdobu.

Jak obarvit vajíčka

Vajíčka byla a jsou symbolem života, proto je lidé zdobili již odpradávna a věřili v jejich moc. Zdobicích technik je mnoho. Můžete použít vyfouklá a udělat si kraslice, nebo zdobit ta natvrdo uvařená. Z množství technik vám ukážeme takové, které zvládnou začátečníci i děti, a nemusíte na ně mít žádné složité nástroje a materiály.
Vyškrabování – vajíčka či kraslice obarvíme na velmi sytou barvu. Pak na ně nějakým ostrým předmětem (například jehlou zabodnutou v obyčejné tužce) vyškrabujeme vzory dle vlastní fantazie.
Hra s voskovkami – rozehřátým voskem vytvoříme ornamenty a vajíčko pak obarvíme. Pak vosk setřeme ubrouskem.
Koření – na vajíčko nanášíme postupně lepidlo a nalepenou část vždy posypeme kořením. Můžeme použít všechny druhy koření, kombinovat barvy a tvary, které vytváříme lepidlem.

Přírodní barvení

Červená barva – vajíčka vaříme v cibulových slupkách, šťávě z červené řepy
Zelená – odvar ze špenátu, mladého žita
Falová – fialovou docílíme pomocí odvaru šafránu či černého bezu
Hnědá – vajíčka vaříme ve směsi cibulových slupek a černého čaje.
Pokud ale chcete výraznější barvy, dají se koupit v každé drogerii či supermarketu.

Co s vykoledovanými vejci

Děti se nám vrátily s plným košíky natvrdo uvařených vajíček a co teď s nimi. Vajíčka nemusíme zpracovat ihned. Pokud je oloupeme, umístíme do chladničky do misky s vodou, a vodu budeme každý den vyměňovat, vydrží nám vajíčka až týden. Pokud je loupat nebudeme, měla by nám v chladničce vydržet v čerstvém stavu asi 4 dny. Problémem ovšem je, že nevíme, jak byla vajíčka skladována dosud, proto je nejlepší vypořádat se s nimi co nejdříve.

Plněná vejce
Vajíčka podélně rozřízneme a vydloubneme žloutek. Ten smícháme podle chuti například se šunkou, hořčicí či majonézou, nastrouhaným tvrdým sýrem, mletou paprikou a dochutíme cibulkou, solí a pepřem. Připravenou směs naplníme do vydlabaných bílků a ozdobíme petrželkou.

Vaječná pomazánka
Vajíčka natvrdo nakrájíme a kostky, přidáme nakrájené sýry (eidam, hermelín), na kostičky nakrájenou šunku, pár kostiček taveného sýra a tatarku. Vše smícháme a dochutíme solí dle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

A určitě nezapomeňte upéct nějaké dobroty:

Velikonoční beránek
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 250 ml 30% šlehačky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva.
Postup přípravy
Vše smícháme, větší část nalijeme do řádně vymazané a vysypané formy na beránka, do zbylé části přidáme kakao a nalijeme do formy. Beránka pečeme hodinu až 1,5 hodiny dle velikosti formy.

Mazanec
500 g polohrubé mouky, 120 g másla či Hery, 110 g cukru, 2 žloutky, droždí (kostku, nebo 1,5 lžičky sušeného) 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky, špetka soli, vejce na potření a mandlové lupínky na posypání mazance.
Postup přípravy
Z části teplého mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Smícháme s moukou, rozpuštěným máslem a dalšími přísadami a pořádně hněteme, až se těsto nelepí na okraje mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme hodinku vykynout v teple. Pak vytvoříme z těsta bochánek a ještě jej necháme chvíli kynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na 175°C.

Jarní nádivka
1 veka, nebo rohlíky, 5 vajec, 250 g uzeného masa, 1/4 l mléka, petrželka, nasekaná kopřiva, pažitka, sůl a pepř, máslo.
Postup přípravy
Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme proležet. Uzené maso nakrájíme na kostičky, přidáme nasekané bylinky a smícháme s namočenou vekou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Sůl a pepř přidáme dle chuti. Vše dáme do máslem vymazané a vysypané nádoby. Pečeme dozlatova.

Pokud máte i vy nějaké dobré rady a recepty, určitě se s námi o ně podělte. Pošlete je e-mailem na adresu redakce@bety.cz a my je pak zveřejníme. Krásné Velikonoce.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat