Ať už berete Velikonoce jako křesťanské svátky nebo máte jen radost, že začalo jaro, máme pro vás několik tipů, jak si vyzdobit dům, namalovat kraslice, upéct nádivku, ale hlavně, co s vajíčky natvrdo, která děti přinesou. 
			
			
			
				
    
					
	S výzdobou začněte už při procházce do přírody a určitě si nezapomeňte přinést větvičky kočiček, na které pak budete věšet vámi připravené kraslice. Pokud rádi používáte barvy na sklo, určitě nezapomeňte namalovat velikonoční motivy a nalepte je na okna. Na stůl pak naaranžujete beránka, mazanec a nabarvená vajíčka. Připravíte tak nádhernou jarní výzdobu.
	Jak obarvit vajíčka
	Vajíčka byla a jsou symbolem života, proto je lidé zdobili již odpradávna a věřili v jejich moc. Zdobicích technik je mnoho. Můžete použít vyfouklá a udělat si kraslice, nebo zdobit ta natvrdo uvařená. Z množství technik vám ukážeme takové, které zvládnou začátečníci i děti, a nemusíte na ně mít žádné složité nástroje a materiály.
	Vyškrabování – vajíčka či kraslice obarvíme na velmi sytou barvu. Pak na ně nějakým ostrým předmětem (například jehlou zabodnutou v obyčejné tužce) vyškrabujeme vzory dle vlastní fantazie.
	Hra s voskovkami – rozehřátým voskem vytvoříme ornamenty a vajíčko pak obarvíme. Pak vosk setřeme ubrouskem.
	Koření – na vajíčko nanášíme postupně lepidlo a nalepenou část vždy posypeme kořením. Můžeme použít všechny druhy koření, kombinovat barvy a tvary, které vytváříme lepidlem.
	Přírodní barvení
	Červená barva – vajíčka vaříme v cibulových slupkách, šťávě z červené řepy
	Zelená – odvar ze špenátu, mladého žita
	Falová – fialovou docílíme pomocí odvaru šafránu či černého bezu
	Hnědá – vajíčka vaříme ve směsi cibulových slupek a černého čaje.
	Pokud ale chcete výraznější barvy, dají se koupit v každé drogerii či supermarketu.
	Co s vykoledovanými vejci
	Děti se nám vrátily s plným košíky natvrdo uvařených vajíček a co teď s nimi. Vajíčka nemusíme zpracovat ihned. Pokud je oloupeme, umístíme do chladničky do misky s vodou, a vodu budeme každý den vyměňovat, vydrží nám vajíčka až týden. Pokud je loupat nebudeme, měla by nám v chladničce vydržet v čerstvém stavu asi 4 dny. Problémem ovšem je, že nevíme, jak byla vajíčka skladována dosud, proto je nejlepší vypořádat se s nimi co nejdříve.
	Plněná vejce
	Vajíčka podélně rozřízneme a vydloubneme žloutek. Ten smícháme podle chuti například se šunkou, hořčicí či majonézou, nastrouhaným tvrdým sýrem, mletou paprikou a dochutíme cibulkou, solí a pepřem. Připravenou směs naplníme do vydlabaných bílků a ozdobíme petrželkou.
	Vaječná pomazánka
	Vajíčka natvrdo nakrájíme a kostky, přidáme nakrájené sýry (eidam, hermelín), na kostičky nakrájenou šunku, pár kostiček taveného sýra a tatarku. Vše smícháme a dochutíme solí dle chuti. Podáváme s bílým pečivem.
	
	A určitě nezapomeňte upéct nějaké dobroty:
	Velikonoční beránek
	2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 250 ml 30% šlehačky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva.
	Postup přípravy
	Vše smícháme, větší část nalijeme do řádně vymazané a vysypané formy na beránka, do zbylé části přidáme kakao a nalijeme do formy. Beránka pečeme hodinu až 1,5 hodiny dle velikosti formy.
	Mazanec
	500 g polohrubé mouky, 120 g másla či Hery, 110 g cukru, 2 žloutky, droždí (kostku, nebo 1,5 lžičky sušeného) 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky, špetka soli, vejce na potření a mandlové lupínky na posypání mazance.
	Postup přípravy
	Z části teplého mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Smícháme s moukou, rozpuštěným máslem a dalšími přísadami a pořádně hněteme, až se těsto nelepí na okraje mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme hodinku vykynout v teple. Pak vytvoříme z těsta bochánek a ještě jej necháme chvíli kynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na 175°C.
	Jarní nádivka
	1 veka, nebo rohlíky, 5 vajec, 250 g uzeného masa, 1/4 l mléka, petrželka, nasekaná kopřiva, pažitka, sůl a pepř, máslo.
	Postup přípravy
	Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme proležet. Uzené maso nakrájíme na kostičky, přidáme nasekané bylinky a smícháme s namočenou vekou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Sůl a pepř přidáme dle chuti. Vše dáme do máslem vymazané a vysypané nádoby. Pečeme dozlatova.
	Pokud máte i vy nějaké dobré rady a recepty, určitě se s námi o ně podělte. Pošlete je e-mailem na adresu redakce@bety.cz a my je pak zveřejníme. Krásné Velikonoce.
                	
                 
			
				
                               					
                               					
                               						Sledujte nás na sociálních sítích: