Chcete doma nějakou změnu a nevíte, jak na to? Zkuste tapety

22.09.2010 | Bydlení a design

Potřebujete osvěžit vzhled interiéru, ale vlastně nechcete nic měnit a ani příliš investovat? Pak pro vás mohou být ideálním řešením tapety, které slaví úspěšný návrat.

Zapomeňte na vybledlé pásy, odlupující se od zdi. Nová generace tapet nabízí kromě nepřeberného množství barev a vzorů také využití modernějších technologií, a tedy i vyšší kvalitu. Nový vzhled zvládnete vytvořit sami a oceníte i snadnou údržbu – většina kvalitních tapet je omyvatelná.

Volte z rozmyslem

Kam se tedy tapeta hodí a jakou zvolit? Můžete s ní samozřejmě klasicky polepit všechny stěny. Svěžejší a nápaditější je ale vybrat jen jednu zeď , nebo dokonce jen její část. Pokoj tak neproměníte v uzavřenou „klícku“, ale můžete podle zvolené aplikace vytvořit pohodlné zákoutí nebo naopak zajímavý bod, který osvěží celý interiér.
Toto řešení je proto obzvlášť vhodné pro dnes tak časté obytné pokoje, které spojují hned několik funkcí – obvykle kuchyňský kout, jídelnu a obývák. Víceúčelovost místnosti si žádá velmi opatrný postup při volbě nábytku a jeho barev. Sázkou na jistotu jsou jednoduché tvary a kombinace. Často je také nutné vybrat jen pár kusů nábytku, abyste místnost nezahltili. Požadovaný ráz tedy můžete vytvořit právě dekorem.

Tapetou opticky oddělíte prostor

Pro tapetování se přímo nabízí zákoutí, suplující obývací pokoj. Takto upravená zeď či její část budou působit pohodlným, zabydleným dojmem. Tento efekt jakoby ukotví sedací nábytek v místnosti a ten pak nebude v kontrastu s kuchyňskou linkou působit nepatřičně.
A až budete chtít nejvyužívanější místnost bytu opět změnit a oživit, tapetu jednoduše vyměníte. To je její velká výhoda oproti řešení, které nabízí stejný efekt – barevnému nátěru zdi či malovanému dekoru v celém pokoji. Tyto úpravy nás totiž při dalším malování mohou nepříjemné překvapit svou trvanlivostí. S oškrabováním a štukováním zdi se přelep tapety nedá srovnat. Navíc, pokud vsadíte na kvalitní materiál, až vás tapeta omrzí, můžete ji jednoduše přemalovat.

Nebojte se experimentovat

Kdo by se nespokojil s možnostmi tapety, existují i jiná, podobě snadná, ale odvážnější řešení. Jsou to samolepicí dekory a ornamenty anebo nalepovací aplikace. Najdete je jak v běžném sortimentu, tak v rejstříků designérských studií a známých návrhářů. Tyto aplikace dají i staršímu vybavení zcela nový ráz, a posunou tak váš byt do úplně jiné kategorie. A ani finančně nejsou nijak náročné. Běžné aplikace se dají pořídit již od několika set korun.

Je z čeho vybírat

Co se týká barev, záleží na tom, v jakém tónu máte zbytek interiéru. Můžete volit odstín téže barvy, nebo naopak vytvořit tapetou kontrast. Vždy, když jdete vybrat tapetu, měli byste mít představu, jak bude místnost nakonec vypadat.
Dalším důležitým aspektem je cena, kolik chcete investovat. Ceny za roli se pohybují od stokorun až po tisíce. Nejlevnější variantou jsou papírové tapety, které však mají nejnižší životnost a rovněž jejich aplikace není nejjednodušší. Mnohem praktičtější jsou vinylové tapety, které jsou zároveň omyvatelné a prodávají se v nepřeberné paletě vzorů a barev. Nejuniverzálnější jsou sklovláknité tapety, které lze nanést na téměř všechny povrchy. Rovněž nezaostávají v praktičnosti. Nejen, že jsou omyvatelné, ale lze je, pokud vás po čase omrzí, přetřít omyvatelnými barvami. I naprostý nešika zvládne aplikaci samolepicích tapet. Ani u nich se nebojte, že by nebylo z čeho vybírat. A v neposlední řadě si můžete vybrat vliesové tapety, jejichž předností je, že se lepidlo aplikuje pouze na stěnu a tapeta se přikládá suchá.
Ať už si zvolíte jakýkoli materiál, barvu či dekor, nezapomeňte pečlivě změřit stěny i strop, na které je chcete aplikovat. Tapety se prodávají po rolích a ne vždy je pak snadné si dokoupit stejný vzor či odstín, pokud se nám stane, že nám kus chybí. Z tohoto důvodu si vždy kupte nějakou roli navíc na případné opravy.

Tapety a samolepící fólie z fotogalerie můžete koupit zdewww.fugu-design.eu, www.pirsc.cz, www.tapety-folie.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat