Anglický sekt porazil na soutěži pravé šampaňské

05.02.2010 | Zajímavosti

Představit si, že by sekt vyrobený z hroznů vypěstovaných v Anglii mohl porazit pravé francouzské šampaňské, by ještě před několika lety nedokázal žádný evropský vinař.

Noční můra francouzské ješitnosti se ale teď splnila, když italský vinařský časopis Euposia vyhlásil mezinárodní soutěž šumivých vín a první místo Šampiona světových šumivých vín udělil právě vínu Nyetimber cuvée 2003 z anglického Sussexu.

Sekt z Anglie porazil i takové velikány jako jsou výrobci šampaňského Bollinger či Louis Roederer. Soutěžní přehlídka vín Bollicine del Mondo láká vinaře z celého světa už druhým rokem. Vína jsou přitom testována věhlasnými degustátory ve zkoušce naslepo.

Vítězný sekt Nyetimber byl vyroben z odrůd chardonnay, pinot noir a pinot meunier. Degustátoři popsali jeho aroma jako „mandarinkové, vanilkové a citronové“ s příchutí „lineckého a meruněk“ a podtóny „máslových sušenek“.

Do první desítky se ale vyšplhalo i další anglické víno Camel Valley pinot noir brut z hrabství Cornwall.

„Rok 2003 byl pro nás extrémně vzrušujícím rokem. Bylo tehdy hodně horké léto,“ zdůvodnil vinař Eric Hareema úspěch stojící za jeho vínem.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat