Mastné ryby prodlužují život buněk i celého organismu

Že jsou tučné ryby jako makrela, losos či sardinky prospěšné pro zdraví, se ví celá desetiletí. Na omega-3 mastné kyseliny bohatý rybí tuk totiž chrání srdce a cévy, ale také další buňky lidského těla. Odborníkům z Kalifornie se teď podařilo popsat mechanismus, který vysvětluje, jak látky obsažené v rybím tuku prodlužují život tkáním. A podle nich je rybí tuk skutečně elixírem mládí.

Každý člověk by tak měl tučné ryby konzumovat alespoň dvakrát týdně. Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku totiž pomáhají hlídat ochranné čepičky uvnitř buněk, které přitom ovlivňují to, jak dlouho buňka bude žít.

„Tyto objevy zvyšují pravděpodobnost, že omega-3 mastné kyseliny mohou chránit před stárnutím buněk u pacientů s nemocemi koronárních cév srdce,“ tvrdí doktor Ramin Farzaneh-Far z University of California v San Francisku.

Čepičky na telomerách chromozomů tvořených DNA se zkracují při každém dělení. Je tedy logické, že se s věkem zkracují. A pokud jsou chráněny, pak se zkracování zpomalí a stárnutí buněk a organismů rovněž. Pokud jsou telomery příliš krátké, dochází často k poškození DNA, vzniku mutací a smrti buněk. Řada škodlivých látek a fyzikálních vlivů může proces zkracování naopak urychlovat.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berani, týden 34 roku 2025 pro vás přináší zajímavou směsici energií. Na začátku týdne se můžete cítit trochu neklidní, možná až přepracovaní, jak se budou úkoly hromadit. Je důležité si zachovat klid a najít si čas na relaxaci, ať už ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat