Mastné ryby prodlužují život buněk i celého organismu

Že jsou tučné ryby jako makrela, losos či sardinky prospěšné pro zdraví, se ví celá desetiletí. Na omega-3 mastné kyseliny bohatý rybí tuk totiž chrání srdce a cévy, ale také další buňky lidského těla. Odborníkům z Kalifornie se teď podařilo popsat mechanismus, který vysvětluje, jak látky obsažené v rybím tuku prodlužují život tkáním. A podle nich je rybí tuk skutečně elixírem mládí.

Každý člověk by tak měl tučné ryby konzumovat alespoň dvakrát týdně. Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku totiž pomáhají hlídat ochranné čepičky uvnitř buněk, které přitom ovlivňují to, jak dlouho buňka bude žít.

„Tyto objevy zvyšují pravděpodobnost, že omega-3 mastné kyseliny mohou chránit před stárnutím buněk u pacientů s nemocemi koronárních cév srdce,“ tvrdí doktor Ramin Farzaneh-Far z University of California v San Francisku.

Čepičky na telomerách chromozomů tvořených DNA se zkracují při každém dělení. Je tedy logické, že se s věkem zkracují. A pokud jsou chráněny, pak se zkracování zpomalí a stárnutí buněk a organismů rovněž. Pokud jsou telomery příliš krátké, dochází často k poškození DNA, vzniku mutací a smrti buněk. Řada škodlivých látek a fyzikálních vlivů může proces zkracování naopak urychlovat.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat