Rostlina na pokraji smrti? Ještě ji lze zachránit

Zatímco někteří lidé mají parapety a terasy obsypány kvetoucími a prosperujícími rostlinami, někteří z nás dokáží umořit i květinu, o které všichni tvrdí, že je nezničitelná. Jenže co když svou snahu o záchranu zmírající rostlinky vzdáváte příliš brzy?

Zkuste dopřát své pokojové květině pořádnou vzpruhu. Možná ji zachráníte a zařadíte se tak po bok úspěšných pěstitelů. Jak na to?

1. Přesadit

Možná vaší rostlince nevyhovuje zemina, ve které je zasazena. Pokud si pořád ještě „lebedí“ v zemi, ve které jste ji koupili, nejspíš nedostává všechny živiny, jež potřebuje. A tak zajděte do květinářství či hobbymarketu a kupte substrát pro pokojové rostliny. Do něho rostlinu přesaďte.

2. Zalít

Přesazenou rostlinu pečlivě zalijte – zemina by měla být vlhká, rozhodně by květina neměla ve vodě stát. Do zálivky můžete přidat i hnojivo pro pokojové rostliny, které dodá květině potřebné živiny a bude jakousi první vzpruhou.

3. Zastřihnout

Všechny zažloutlé listy z rostliny odstraňte. U některých je dobré odstřihnout také starší výhony. Nejenže bude rostlina o něco lépe vypadat, ale především tím podpoříte její další růst.

4. Umýt

Zbylé listy podrobte pečlivému zkoumání. Nejsou napadeny některými z parazitů, které si na našich pokojových rostlinách tak rádi „pochutnávají“ (molice, puklice, mšice…)? Pokud na nějaké narazíte, zatočte s nimi (můžete koupit speciální postřik, případně si doma umíchat nějaký čistě přírodní). I když rostlina není napadena parazity, dopřejte jí očistu – list po listu otřete měkkým hadříkem namočeným v čisté vodě.

5. Umístit

Co když se vaší rostlině nedaří, protože jste ji umístili na příliš stinné, nebo naopak slunečné místo? Ověřte si na internetu, kolik světla vaše rostlina potřebuje, a přesně tolik jí dopřejte. A nezapomínejte na pravidelnou zálivku (pamatujte ale, že většině rostlin škodí spíše přelití než občasné, krátkodobé vyschnutí).

Ozdravná kúra

Vyzkoušet můžete také čistě přírodní hnojivo, které postaví na nohy nejednu rostlinku. Co budete potřebovat? Vezměte 3 vaječné bílky a smíchejte je s přibližně stejným množstvím teplé vody. Směs nechejte týden louhovat a poté ji rozmíchejte v 5 litrech vody určené na zálivku. Tu pak dopřávejte po malých dávkách své „nemocné“ rostlině.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat