15 věcí, které nečistíte tak často, jak byste měli

Úklid je sice běžnou součástí života každého z nás, ale i když si myslíme, že nám neunikne ani smítko špíny, i tak na spoustu věcí zapomínáme. Schválně, jak často čistíte předměty z následujícího seznamu?

Mobilní telefon

S každým hovorem si prostřednictvím mobilního telefonu přenášíme na obličej spousty bakterií a virů. Telefon totiž používáme naprosto všude – a ne vždy máme umyté ruce. A tak je potřeba displej pravidelně dezinfikovat, ideálně čisticími ubrousky.

Televizní ovladač

Nejenže je na něm spousta prachu, ale vzhledem k tomu, že jej bereme do ruky prakticky kdykoli (třeba když jíme apod.), je také zásobárnou a šiřitelem nejrůznějších mikrobů. Není proto od věci jednou za čas jej podrobit pořádnému očištění (například s pomocí dezinfekčních ubrousků – jen pozor, aby nebyly příliš mokré).

Sprchový závěs

Je prakticky neustále vlhký, a tak je přímo ideálním obydlím pro bakterie a plísně. Proto bychom jej měli pravidelně prát (tedy pokud máte závěs textilní) nebo mýt (to když máte igelitový).

Kartáč na vlasy

Používáme ho několikrát denně, a tak se v něm hromadí vlasy a také kosmetické či stylingové přípravky, které na vlasy aplikujeme. Minimálně jednou týdně bychom proto měli zbavit kartáč všech vlasů (jednoduše je „vyčešte“ s pomocí hřebenu) a dopřát mu koupel v teplé vodě s trochou šamponu.

Zubní kartáček

Ruku na srdce – kolikrát během oněch doporučovaných tří měsíců, po které používáte kartáček na zuby, tohoto pomocníka vydezinfikujete? Přitom mezi štětinami se ve vlhku množí spousta bakterií a plísní, které s každým dalším čištěním zubů přenášíte do svých úst. Alespoň jednou za týden dopřejte kartáčku lázeň v dezinfekci (i kdyby to měl být klasický ocet). Poté kartáček pečlivě opláchněte a nechejte uschnout.

Mycí houby

Pokud při mytí či sprchování používáte houbičku nebo žínku, po pár dnech se může z pomocníka zajišťujícího čistotu a příjemnou masáž proměnit v šiřitele plísní a bakterií. Proto nezapomínejte hubku pravidelně dezinfikovat (třeba v octu). Také byste měli houbičky či žínky uchovávat na dobře větraných místech, aby dokonale vyschly (bakterie totiž milují vlhko).

Odpadkový koš

I když už dnes většina z nás používá sáčky na odpadky, takže smetí nepřijde s košem přímo do styku, neznamená to, že bychom neměli pravidelně nádobu na odpadky vymývat a dezinfikovat. Nepříjemný zápach je to nejmenší, co váš nemytý koš může produkovat…

Odkapávače na nádobí

Když na ně odkládáme čisté nádobí, tak přeci nemohou být špinavé, nebo ano? Pravda je ovšem taková, že mohou. Odkapávače jsou věčně mokré, což se moc líbí bakteriím a plísním. A tak ten svůj jednou týdně pořádně vydrhněte. S nepřístupnými zákoutími vám pomůže třeba starý kartáček na zuby.

Polštáře a peřiny

A ne, nemáme na mysli povlečení, ale samotné lůžkoviny. Ty z umělého vlákna se většinou mohou prát v pračce, jiné budete muset odnést do čistírny. Asi nejhůře jsou na tom peřiny a polštáře z pravého peří – ty budete muset svěřit odborníkům. Ale rozhodně „praní“ lůžkovin neodkládejte. Víte, kolik mikroorganismů v nich bydlí?

Kliky u dveří

Saháme na ně, když přicházíme zvenku, abychom zavřeli dveře. A v tu chvíli jsou naše ruce všechno, jen ne čisté. Proto si kliky zaslouží naši pozornost – alespoň jednou týdně je pořádně vydrhněte a naleštěte.

Hračky do vody

Pokud si vaše dítko hraje ve vaně s nejrůznějšími parníčky, kačenkami nebo jinými hračkami, věnujte těmto předmětům pravidelnou pozornost. Jinak totiž hrozí, že si dítě při „ochutnávání“ hračky do úst zanese také nejrůznější bakterie a plísně, které se na ní ve vlhku množí.

Pokojové rostliny

Také na nich se hromadí spousta prachu. A to nejen nepřispívá k čistému prostředí u vás v domácnosti, ale navíc tím znesnadňujete život samotným rostlinám. Proto vezměte měkký hadřík a vodu a pečlivě list po listu omývejte. Pozor, nepoužívejte žádné saponáty, mohli byste narušit povrchovou strukturu listů a rostlinu zahubit.

Sluchátka

Pokud například cestou do práce posloucháte hudbu ve sluchátkách, tzv. „peckách“, které se strkají přímo do uší, měli byste je také pravidelně dezinfikovat. Bakterie, které si pokaždé do ucha zavádíte, by totiž mohly nadělat pořádnou neplechu. Jak sluchátka čistit? Zapomeňte na vodu – ideální jsou ubrousky určené k čištění elektroniky.

Rohožky

Vzhledem k tomu, že si o ně čistíme boty, na kterých máme všechnu možnou špínu zvenku, nevypadají rohožky po pár použitích už tak pěkně, jako když jsme je kupovali. Čištění rohožky závisí na materiálu, ze kterého je vyrobena. I když ruku na srdce – někdy je snad lepší koupit novou… Pamatujte, že je to první věc, kterou vaši hosté uvidí, když dojdou k vašim dveřím.

Volant

Do auta také nesedáme vždy jen s čistýma rukama – a tak není divu, že patří volant k nejznečištěnějším místům v našem automobilu. Podobně jako kliky nebo tlačítka pro otevření oken (nebo kličky, máte-li starší typ vozu). Vaši tajní spojenci? Ano, dezinfekční ubrousky (ale i hadřík a saponát nebo ocet poslouží úplně stejně).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat