Bílá křída. Proč se vyplatí mít ji doma?

Většina z nás se s obyčejnou bílou křídou setkala naposledy ve škole, když jsme byli zkoušení u tabule. Ovšem napadlo by vás, že tuhle typicky školní pomůcku oceníte i v domácnosti? Proč se vyplatí mít ji doma?

Nepřítel skvrn

Mastné skvrny na triku, mapy od potu v podpaží či špinavé límce u košil znamenají pro praní opravdu výzvu. Ovšem s nimi vám pomůže právě křída. Na mastnou skvrnu ji nadrťte a nechejte působit několik hodin (ideálně přes noc) – absorpční schopnosti z látky mastnotu pěkně vysají. Poté křídu vyklepejte a oblečení vyperte jako obvykle (ideálně na nejvyšší možnou teplotu). Skvrny od potu nebo špinavý límec křídou pořádně „překreslete“ a po 10 minutách působení sklepejte a vyperte.

Šperky jako nové

Trápí vás černající stříbrné šperky nebo příbory po babičce? Pak do boxu, kde je uchováváte, umístěte křídu. Nasává přebytečnou vlhkost, která mimo jiné za zčernáváním stříbra stojí. A tak šperky vydrží mnohem déle lesklé.

Pasta na mramor

Kamenné a mramorové povrchy jsou možná odolné, co se odřenin a spol. týče, ale na čištění jsou poměrně náhlé (nedoporučuje se na ně používat ani dnes tolik oblíbený ocet). Ovšem toužíte-li po lesklém mramoru bez použití chemie, máme pro vás řešení. Nadrťte kousek křídy (opravdu najemno) a smíchejte ji s trochou vodky – vzniknout by měla tekutější pasta. Tu pak měkkým hadříkem naneste na mramorový povrch a jemně vyčistěte. Poté opláchněte.

Odstraňovač pachů

Nepříjemný zápach v lednici nebo v koši na prádlo? Vezměte křídu, dejte ji do mističky (či do sáčku, v případě koše na prádlo – jen ho samozřejmě nesmíte uzavřít) a umístěte na požadované místo. Po pachu nebude během chvilky ani památky. Abyste si zajistili trvalou svěžest, křídu minimálně jednou měsíčně vyměňte za „čerstvou“.

Korektor na stěny

Znáte to – čerstvě vybíleno a najednou si všimnete, že je barva odřená, případně že vás zase lehce vytopili sousedé a na stropě se vine „mapička“ od vody, případně jste přelili květiny a pod parapetem je vidět zaschlý potůček. Co s tím? Ano, hádáte správně. Menší nedokonalosti skutečně můžete zakrýt křídou. Prostě ji použijte jako korektor.

První pomoc při problémovém zámku

Zasekává se vám v zámku klíč? Abyste této nepříjemnosti předešli, „natřete“ příště klíč štědře křídou. Zasuňte do zámku, vyndejte a proces opakujte. Křída absorbuje všechny nečistoty a vlhkost, takže klíč bude napříště v zámku opět pěkně „klouzat“.

Ochrana před mravenci

Mravenci jsou v létě takovým evergreenem mnoha českých domácností. Prostě se nastěhují a odmítají se vrátit tam, kam patří. Co dělat, když si zvenku „vystaví“ dálnici do vašich dveří či oken? Jistě, existují chemické „zbraně“ proti mravencům, ale co si budeme namlouvat, jednak si je do domácnosti většina z nás příliš pouštět nechce (chemii ani mravence), jednak vybít celé mraveniště jen proto, že jeho obyvatelé mají dálnici do našeho bytu, je celkem škoda. A tak zkuste onu mravenčí cestičku přetnout křídou – prostě k prahu či na parapet nakreslete tlustší čáru. Mravenci mají z nějakého důvodu problém křídu překročit. A tak už k vám nezavítají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat