Chlupy a loužičky. Jak na čistou domácnost i s mazlíčky?

Pokud máte doma chlupatého mazlíčka, víte, že kromě neutuchající lásky vám zvířátko zajišťuje i neustálý boj s všudypřítomnými chlupy či zablácenými tlapičkami. Že už jste to vzdali? S těmito triky nemusíte!

Dlažbu, lino či dřevěnou podlahu nečistot i chlupů zbavíte poměrně snadno. Ale co například s textilními povrchy? Poradíme vám!

Co dělat, když…

…odhalíte stopy na koberci?

I když je pejsek vycvičený, že má čekat, až mu po příchodu z procházky otřete tlapky, někdy se zkrátka rozhodne nespolupracovat (samozřejmě nejčastěji, když je veku pořádné bláto). A to už nemluvíme o tom, když máte kočičku, která chodí ven a dovnitř, jak se jí zachce (čištění tlapek? ale jděte…). Co se stopami od bláta na koberci? Vyplatí se mít po ruce práškový čistič koberců, kterým stopy zasypete, necháte působit a poté vyluxujete. Nesnažte se skvrny vyčistit „mokrou cestou“, naděláte na koberci víc škody než užitku. Mimochodem, pokud nemáte po ruce práškový čistič na koberce, můžete ho nahradit i sodou!

…dojde k malé nehodě?

Jestliže máte štěně, pak nejspíš musíte zpočátku počítat s tím, že se občas stane malá nehoda a vy na koberci objevíte loužičku. Co teď? Nejprve vezměte papírové utěrky a vysajte jimi veškerou tekutinu. Poté skvrnu vyčistěte buď přípravkem na koberce, nebo pastou ze sody a vody (pro jistotu ověřte stálost barev koberce). Nakonec můžete místo po loužičce postříkat směsí vody a octa – to aby koberec nelákal k opakovanému značkování (ostatně proto je třeba místo po loužičce opravdu pečlivě uklidit a pach moči neutralizovat – zkuste investovat i do speciálních přípravků).

…máte gauč plný chlupů?

Psovi možná vysvětlíte, že jsou v bytě místa, kam by neměl chodit, ale máte-li kočku, bude váš byt považovat především za své království, s přístupem kamkoli (když ne před vašima očima, jakmile bude doma sama, uvelebí se na vašem gauči, i když jste se jí snažili vysvětlit, že to není dobrý nápad – mimochodem, i proto to většina majitelů koček nakonec vzdá a pustí miláčka prakticky kamkoli). A tak chlupy všude a vždy jsou takovým průvodcem chovatelů osrstěných mazlíčků. Co s nimi? Můžete zkusit lepicí válečky, ale poslouží vám i obyčejné gumové rukavice, kterými budete přejíždět daný textilní povrch – chlupy půjdou snadno odstranit. Pro ještě lepší efekt můžete rukavice lehce navlhčit.

…neustále cítíte pach kočkolitu?

Kočičí záchod občas nevoní. Především, když vám v něm váš miláček nechá „dárek“ v době, kdy jste například v práci a nemůžete kočkolit vyčistit. Jako první pomoc je tedy nejlepší odstranit exkrementy a moč hned, jak budete mít možnost. Občas se stane, že kousky kočkolitu ulpí i na tlapkách, a tak je kočka může roznášet dále po bytě. Abyste tomu zabránili, umístěte před bedýnku předložku, která bude hrát roli jakési rohožky, kde se nečistoty zachytí. Tuto podložku je třeba pravidelně prát. Nepoužívejte v blízkosti kočkolitu průmyslové osvěžovače vzduchu, kočky mají velmi vyvinutý čich a silné aroma by jim nemuselo vyhovovat. Pamatujte, že kvalitní stelivo umí uzamknout pach a že dennodenně čištěný kočkolit nezapáchá.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:46
88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat