Jarní úklid v týdenním plánu. Návod, co dělat den po dni

Kalendář napovídá, že jaro už je v plném proudu, a tak je potřeba se připravit na každoroční úklid. Dům i zahradu je nutné po tuhé zimě nachystat na příchod nového ročního období. Na jaře by se měl dům uklidit od půdy až po sklep a zbavit všeho nežádoucího, co se zde usídlilo přes zimu. Jak si ale práci co nejvíce zjednodušit a nesedřít se?

Vůbec prvním krokem, který by měl tak velkému úklidu předcházet, je sestavení plánu. Nesnažte se za každou cenu tak velký úklid zvládnout během jednoho dne. Pro skvělé výsledky bude nejlepší, když si úklid rozplánujete třeba rovnou na celý týden!

Den první: Odlehčete kuchyni

Kuchyně během zimy zažívá opravdu těžké období. Smažení a pečení během vánočních svátků zanechá spoustu mastnoty na spotřebičích i obložení. Ideální je použít kvalitní odmašťovač, a to ten z obchodu, nebo třeba vyrobený podle osvědčeného domácího návodu.

Čištění kuchyně opravdu nepodceňujte a umyjte všechny povrchy, včetně vnitřku skříněk. Z lednice vyházejte vše, co již není dobré, a vymyjte ji octovou vodou. Proberte zásoby z mrazáku a odmrazte jej. Stejně tak protřiďte i potraviny ve spižírně.

Den druhý: Rozsviťte nádobí

Kuchyni máte nablýskanou, obklady krásně voní, ale ve skříňkách pořád straší plastové krabičky, které obsahují zbytky z Vánoc. Všechno proberte a obsah, který se vám nezdá, zlikvidujte. Toto nádobí je sice praktické svou skladností a uzavíratelností, ale vysoce nepraktické na údržbu. Často se do něj zažere nepříjemný pach z jídla a mastnota se z jeho povrchu dostává velmi špatně. Omyjte také nádobí, které nevyužíváte příliš často.

Den třetí: Vdechněte záclonám nový život

Vůně čistoty je známkou uklizené domácnosti. Pokud se vám záclony a bílé přehozy během poslední doby díky prachu a poletujícím nečistotám zbarvily do šeda, můžete si na pocit čisté domácnosti nechat zajít chuť. Záclony a světlé prádlo je nutné jednou za čas dát do pračky na předpírku s bělicím přípravkem.

Den čtvrtý: Projasněte koupelnu

Když je prádlo jako nové a kuchyň září čistotou, pusťte se do úklidu koupelny. Teplé koupele a sprchy, které si přes zimu dopřáváme, vytvářejí ráj pro usazeniny mýdlových skvrn a zasychající kapičky vody. S těmito problémy se potýkají hlavně ti, kdo mají tvrdou vodu. Naše babičky koupelny drhly octovou vodou nebo citronovou šťávou, výsledek však nebyl nikdy stoprocentní a navíc se přitom pěkně nadřely. Dnes máme k dispozici i pomocníky, kteří jsou určeni přímo na boj s těmito skvrnami.

Den pátý: Rozlučte se s plísní

Zima přináší do bytů i domů těžký vzduch a všudypřítomnou vlhkost. Pokud se nenabízí možnost dobře a kvalitně prostory větrat, případně vysoušet, je možné, že se vám doma po dlouhém zimním období objeví plíseň. S tou zacházejte nadmíru opatrně. V zájmu svého vlastního zdraví ji neodstraňujte manuálně, vyhněte se i všem „zaručeným“ metodám našich sousedek. Vezměte si raději na pomoc prostředek, který je na boj proti plísním přímo určen.

Den šestý: Stáhněte poslední zbytky prachu a nečistot

Při jakémkoli úklidu je vhodné nechat podlahy až nakonec. Nečistoty z linky, stolu a vany spadají na zem, kde je poté snadno uklidíte pomocí vysavače. Nezapomeňte i na kouty, které při běžném úklidu vynecháváte. Odtáhněte pračku od zdi, nadzvedněte noční stolky, vysajte okolo lednice. Budete se divit, kolik prachu se do těchto těžko dostupných míst dostalo. Teprve po důkladném vysátí podlahy přichází na řadu její mytí.

Den sedmý: Odměna na závěr

Úklid je tímto hotov a celý byt příjemně voní čistotou. Nyní přichází ta pravá chvíle sednout si pohodlně do křesla, nalít si dobrou kávu a s pocitem úspěšně prouklízeného dne sledovat, jak obyvatelé domácnosti postupně odstraňují všechny známky krásně čisté domácnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat