Jak spolehlivě uklidnit vystresovaného domácího mazlíčka

Fyzická bolest, nemoc, emoční stres, dlouhodobé vystavení hluku, cestování či jiné příčiny mohou ovlivnit chování vašeho domácího mazlíčka. Jak ho uklidnit? Jde to i bez chemie!

Jistě, existují utišující léky, které se podávají zvířatům v době, kdy vykazují stres nebo se náhle chovají úplně jinak než normálně. Avšak veterináři, třeba jako Američanka Jennifer Coates či Laurie Coger, uvádějí, že přírodní prostředky jsou neméně účinné. Víte, jak svého chlupatého kamaráda vrátit ke svému normálnímu, šťastnému já?

Zaměřte se na cvičení

Někdy na mazlíčka nemáte čas. Nebo není možné, abyste dělali to, co normálně. On pak cítí úzkost, jelikož osamělost nebo pobyt v kleci se podílejí na jeho špatné náladě. „Vezměte chlupáče na procházku, protáhněte mu nohy, nechte ho nadýchat čerstvého vzduchu. A navzdory všeobecnému přesvědčení, že zvířata v období stresu nepotřebují cvičení a duševní stimulaci, použijte nějakou hračku, která podporuje aktivitu. Zkrátka a dobře dostaňte zvíře do pohybu,“ uvádějí veterinářky.

Odpoutejte pozornost

Bolest, žal, nuda? Učte své zvíře novým trikům, které přesměrují jeho pozornost pryč od toho, co je příčinou smutku. Heslo tedy zní: zábava. Když ji psovi nebo kočce dáte, pookřeje. A když ne hned na první pokus, tak na ten druhý. Mnozí odborníci se shodují i na tom, že samota během dlouhých dní nedělá zvířatům dobře, takže je vhodné je čas od času socializovat s jinými mazlíčky. Vyšlápněte na procházku s kamarádkou nebo zajděte do parku, kde je větší šance na seznámení s jinými zvířat. Nejen vy, ale i váš Punťa potřebuje komunikovat!

Pusťte hudbu

Nedávná studie skotské univerzity Glasgow ukázala, že když se psům pustí Bach, zmírní se jejich stres. Vědci na to přišli tak, že zkoumali dvě skupiny psů z chovatelských stanic, přičemž té jedné po dobu sedmi dnů pouštěli vážnou hudbu. Právě ta na konci experimentu vykazovala menší stupeň pozorovatelného stresu. Zkuste to taky!

Použijte oleje a bylinky

Levandulový olej je jedním z nejoblíbenějších starověkých prostředků pro uklidnění zvířat. Studie uveřejněná v časopise Journal of American Medical Association prokázala, že použití levandulového oleje je velmi efektivní pro psy s anamnézou cestovní úzkosti. Stačí nakapat pár kapek oleje na deku nebo ručník, na kterém bude váš mazlíček odpočívat.

Jednou z dalších metod je zvýšení hormonu melatoninu, který přirozeně stoupá v krvi, když zvířata spí. Právě ten pomáhá psům i kočkám zůstat v klidu (v krátkodobém horizontu). Typická dávka je asi 1 miligram na 9 kilo hmotnosti zvířete. Vždy se poraďte s veterinářem – i co se týče esenciálních olejů. Některé totiž mohou být toxické při náhodném požití - zvlášť pro kočky.

Dejte šanci feromonovým uklidňujícím produktům

Uklidňující feromonové produkty jsou k dispozici pro psy i kočky, a to v podobě zásuvných difuzorů, sprejů, ubrousků nebo dokonce obojků. Tyto produkty obsahují verzi hormonu, kterým kojící matky uklidňují svoje mláďata. Takový obojek, který obvykle obsahuje levanduli a heřmánek, stojí okolo dvou set korun a představuje přírodní cestu, jak pomoci zvířatům vyrovnat se se stresovou situací. Poptejte se ve zverimexu.

Masírujte a kartáčujte

Některá místa na psím či kočičím těle, třeba jako uši a horní části hlavy, se přímo nabízejí k masáži. Již pouhých 15 minut stimulace tlakových bodů dělá divy, stejně jako kartáčování, během kterého má zvíře skvělý pocit z fyzického doteku i přítomnosti svého pána.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat