Majitelé psů žijí déle a častěji přežívají i vážný infarkt

Člověk se tisíce let vyvíjí v soužití se psem. Mezi těmito dvěma silně sociálními savci se vyvinulo tak silné pouto a schopnost vzájemné komunikace a interakce, že jsou dnes psi stejně cenní jako lidští společníci. Dokazují to dvě na sobě nezávislé studie ze Švédska a Kanady. Vyplývá z nich, že mít doma pejska znamená být chráněn před negativními vlivy sociální izolace, které se projevují na fyzickém zdraví. Chovatel psa má o čtyřiadvacet procent nižší riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny.

A až o pětašedesát procent vyšší šanci přežít vážnou srdečně-cévní příhodu – infarkt či mrtvici. Data se přitom opírají o dlouhodobé sledování dvou milionů lidí.

Nejlepší přítel

Pes má přitom nejsilnější ochranný vliv na zdraví u starších osob. A to zřejmě proto, že mladí lidé chodí do zaměstnání a častěji jsou zapojeni do společnosti, takže pes navíc už se tolik na jejich zdraví neprojeví. Zatímco senioři jsou kvůli věku a snížené pohyblivosti častěji izolovaní. Pes jim pak nahrazuje citovou a sociální interakci, kterou měli v mládí s lidmi. Tato interakce se psem snižuje psychický stres a další negativní vlivy sociální izolace, takže zvyšuje šanci na přežití infarktu a prodlužuje život.

Osobní trenér k nezaplacení

Pes ale působí pozitivně také na fyzickou aktivitu seniorů. Chovatele nutí k pravidelnému pohybu při venčení. Což zlepšuje celkovou kondici i zdraví srdce a cév.

„Víme, že sociální izolace je silným rizikovým faktorem pro předčasné úmrtí a zhoršené zdraví. Předchozí studie naznačovaly, že chovatelé psů pociťují méně sociální izolaci a také se častěji pouštějí do interakcí s lidmi kolem sebe,“ tvrdí doktor Tove Fall z Uppsalské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat