Nakousnuté jablko i nedojedený banán. Jak je skladovat, aby vydržely

Znáte to. Rozkrájíte dětem ovoce ke svačině a ti malí nevděčníci polovinu nechají. Co teď? Vyhodit ho by bylo bohapusté plýtvání. Naštěstí existují způsoby, jak uchovat dokonce i ovoce, které někdo „načal“.

Stačí se držet následujících pravidel.

Jablka a hrušky

Jablka v celku uchovávejte v lednici, vydrží tak minimálně tři týdny (záleží na druhu). Pokud je nějaké nakousnuté či nakrájené, co nejrychleji je obalte potravinovou fólií a uložte v lednici. Když se k jablku nedostane kyslík, nezhnědne.

S hruškami je to stejné, jen vám nejspíš v lednici nevydrží tak dlouho.

Jahody

Nejlepší je samozřejmě sníst jahody hned, ale pokud se vám to nepovede, uložte je v neuzavřené misce do lednice, případně je rozložte na talíř či tác, aby k nim lépe mohl vzduch. Kontrolujte, zda se mezi nimi neobjeví nějaká zkažená a do dvou až tří dnů je snězte.

Podobně uchovávejte i borůvky.

Maliny

Patří k poměrně náchylným druhům ovoce, a tak od nich nemůžete očekávat nějakou dlouhou životnost. Nicméně když je rozložíte na talíř či tácek vyložený papírovou utěrkou a pravidelně budete odstraňovat zkažené plody, mohly by vám vydržet v lednici až tři dny.

Podobně můžete uchovávat i ostružiny, které mohou vydržet bez úhony i o nějaký ten den déle.

Třešně

Ani tyto sladké letní plody se nepyšní zrovna dlouhou životností. V nezakryté míse v lednici vám ale vydrží okolo 3 dnů (jen pravidelně kontrolujte, zda se mezi nimi neskrývají nějaké zkažené).

Broskve

Dokud nejsou měkké, můžete je skladovat při pokojové teplotě, alespoň krásně dozrají a budou sladké. Ve chvíli, kdy změknou (a tedy dozrají) je přesuňte do lednice, ještě tři dny by měly vydržet bez úhony.

Nakrájené či rozpůlené broskve přežijí v dobře uzavřené plastové krabičce.

Hroznové víno

Nedojedený hrozen uložte v lednici do misky a nechte ji nezakrytou (případně víno dejte do sáčku, který ale neuzavřete). Vydržet by vám mělo přibližně týden.

Rajčata

V lednici vám vydrží přibližně týden. Pokud jste kus tohoto úžasného plodu (který je často mylně považován za zeleninu) snědli a potřebujete zbytek uchovat, uložte ho do uzavíratelné misky. Někteří lidé tento „návod“ ještě vylepšují papírovou utěrkou, na kterou rajče položí řeznou stranou.

Banány

Banány patří k těm druhům ovoce, jež do lednice prostě nepatří. Při pokojové teplotě vám (v závislosti na stupni zralosti) vydrží přibližně 5 dní.

Nedojedený banán nechejte ideálně ve slupce, zabalte ho do fólie nebo sáčku a uložte do druhého dne do lednice.

Pomeranče

Ty nenačaté klidně vydrží i déle než týden při pokojové teplotě, do lednice je vůbec nemusíte dávat! Pokud jste pomeranč oloupali, ale nedojedli, uložte dílky do sáčku nebo uzavíratelné plastové nádoby a dejte je do lednice.

Meloun

Sníst celý meloun je nad lidské síly. Co se zbytkem? Jednoduše ho obalte potravinovou fólií a uložte do lednice. Nenačatý plod pak v lednici vydrží i víc než týden.

Úplně stejně můžete uchovávat mandarinky nebo grapefruity a další citrusy.

Kiwi

Při pokojové teplotě vysychají, a tak tyto plody raději uchovávejte v lednici (ale ne dlouho). Nedojedené kiwi obalte potravinovou fólií nebo alobalem a vraťte do lednice. Do druhého dne ho ale snězte.

Avokádo

Pokud ještě není měkké, nechte ho „dozrát“ při pokojové teplotě. Pokud už je ale „tak akorát“, pěkně ho uložte v lednici (i tak ale nejspíš nevydrží déle než 3 dny).

Odborníci na hubnutí doporučují jíst maximálně polovinu avokáda denně. Co s tou druhou? Pokapejte ji citronovou šťávou, zabalte do potravinové fólie a šup s ní do lednice. Druhý den ji snězte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat