Ocet, sůl či olej. Domácnost se dá uklidit za pár korun

Stále více domácností přestává při běžném úklidu spoléhat na nejrůznější chemické čisticí prostředky z obchodu a raději volí zcela přírodní postupy a pomocníky. Víte, kterého zvolit v jaké situaci?

Univerzální pomocník: Ocet

Prakticky se vším si ve vaší domácnosti hravě poradí obyčejný ocet. Okna se po něm budou lesknout, podlaha bude jako nová, prádlo bude vybělené a vydezinfikované, koupelna bude připomínat tu z katalogu. Zkrátka vás vytáhne z každé „úklidové katastrofy“. Jen pozor, abyste ocet nepoužili například na mramorové nebo žulové povrchy a na textilie s nestálými barvami.

Stopy po mýdle: Citron

Znáte to – v koupelně i kuchyni se často potýkáme s nevzhlednými usazeninami a skvrnami po mýdle. Stačí vymačkat citron, přidat do vody a vyčistit. Kromě lesklého povrchu získáte i úžasnou vůni!

Staré pánve: Soda

Společně s octem patří k nejoblíbenějším přírodním čisticím prostředkům. Také soda má široké použití. A například zčernalé pánve pro ni nepředstavují žádnou překážku. Naneste na pánev pastu z vody a sody, nechejte 15 minut působit a poté setřete houbičkou.

Zacákaná mikrovlnka: Ocet

Mikrovlnná trouba dostane občas pořádně zabrat. Že vás nebaví to neustálé drhnutí připečeného jídla? Pak zkuste příště nalít do mističky trochu octa, nechejte ohřívat v mikrovlnce několik minut a poté uvolněné nečistoty jednoduše setřete hadříkem.

Unavený nábytek: Esenciální oleje

Nábytek bez jiskry, zato se spoustou šmouh a otisků prstů? Pak jej příště vyleštěte vodou s několika kapkami svého oblíbeného esenciální oleje (opravdu stačí pár kapek, nepřehánějte to). Nejenže bude dřevo zase jako nové, ale váš byt bude skvěle vonět.

Skvrny na koberci: Sůl

Pokud máte koberce, dříve nebo později budete muset řešit více či méně záhadné skvrny, které se na nich čas od času objeví. Univerzálním prostředkem na ně je směs 1/4 šálku soli a 2 lžic octa (konzistence by měla připomínat tužší pastu). Stačí nanést na skvrnu, chvíli nechat působit a poté vyčistit.

Černé spáry mezi dlaždičkami: Ocet + soda

Špína mezi dlaždičkami dokáže pořádně zkazit dojem z uklizené koupelny. A co víc, bývá opravdu odolná. Chemii nepotřebujete – smíchejte ocet (2 lžíce) a sodu (1/4 šálku) v pastu, kterou nanesete do spár a s jejíž pomocí kartáčkem odstraníte i ty nejodolnější „záškodníky“.

Dřevo bez lesku: Olivový olej

Zapomeňte na drahé a chemické leštěnky! Až budete příště vracet dřevěnému nábytku jeho lesk, připravte si směs z 2 dílů olivového oleje a 1 dílu citronové šťávy. S pomocí jemného hadříku naneste na dřevo a vyleštěte.

Zubní kartáčky: Peroxid

Ačkoli většina z nás mění kartáček na zuby nejpozději po 3 měsících, i za tu doby bychom mu měli dopřát koupel v nějaké té dezinfekci (ideálně jednou týdně, v případě nemoci častěji). Zkuste starý dobrý peroxid – prostě do něj kartáček na několik minut namočte a poté propláchněte tekoucí vodou.

Vyprané prádlo: Slunce

Jak vrátit svěžest a vydezinfikovat i prádlo, které nemůžete prát na vysoké teploty? Nechejte ho pěkně uschnout na slunci. UV záření slunečních paprsků si totiž poradí se spoustou mikrobů. Navíc dokonale proschlé prádlo není lákadlem pro plísně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat