Zelená domácnost: Jak do svého domova dostat ještě více rostlin?

Máte pocit, že vašemu domovu něco chybí? Chcete ho trochu zútulnit? Vybavte ho rostlinami! Nic interiéru nedodá tolik života jako právě rostlinky v květináčích. Nejenže bydlení dostane nový rozměr, ale rostliny mají pozitivní vliv i na naši mysl, uklidňují nás a okysličují místnost. Ale co dělat, když nejste zrovna zkušená floristka? Máme pro vás jednoduché tipy, jak si z domova udělat zelenou džungli, i když jste úplný začátečník.

Popřemýšlejte nad místem

Než se vydáte na nákup své nové zeleně, popřemýšlejte nad tím, kam rostliny umístíte. Možná, že v tom koutě za skříní sice něco chybí, velké množství rostlin tam ale dlouho nevydrží. Mějte na paměti, že rostliny ve většině případů potřebují dostatek světla, svůj vlastní prostor a hlavně teplo. Obzvlášť v zimě je to důležité, rostliny se na rozdíl od nás do peřiny nezabalí, když jim bude chladno.

Volba správné rostliny

Máte rozvrhnuto, kam své nové zelené kamarády umístíte? Vyberte podle toho své rostliny. Pokud nemáte příliš moc světla a pravidelné zalévání taky není vaší silnou stránkou, sáhněte po kořenokvětce. Ta sice potřebuje víc prostoru, protože její velké listy se rychle rozrůstají, zato není tak náročná na přísun světla. Navíc má ráda vlhkou půdu, takže když jí pořádně zalijete jednou až dvakrát týdně, nestane se vám, že ji přelijete. Pokud máte dostatek světla, ale často na zalévání zapomínáte, teď tolik trendy sukulenty budou ideální.


1. Stojan na květiny, IKEA, 1290 Kč,
2. Rostlina Aloe Vera, IKEA, 99 Kč,
3. Kovová konvice, H&M, 599 Kč,
4. Rostlina Euphorbia, IKEA, 1290 Kč,
5. Rostlina v květináči, IKEA, různé druhy, 99 Kč,
6. Květináč, IKEA, 249 Kč

Samotný nákup

Vydali jste se do zahradnictví a díváte se po rostlinách s nejhezčím květináčem? Věřte nám, tohle by neměl být hlavní faktor vašeho výběru. Raději se podívejte, jestli je rostlinka čerstvá. Pokud už má příliš dlouhé listy, je nažloutlá nebo má dokonce nahnědlé listy či vidíte známky prořezání, s klidem ji tam nechte a jděte o regál dál.

Hned po nákupu

Slyšeli jste, že květinu musíte hned přinesení domů přesadit? Nedělejte to! Nechte rostlinku trochu se rozkoukat, dejte ji na zamýšlené místo, nastavte si do telefonu upozornění na pravidelné zalévání a ze začátku ji rozmazlujte a sledujte, jak se jí daří. Teprve po nějaké době ji můžete zkusit přesadit.

O pár dní později

Sledujte svou rostlinku a učte se odkoukat, co je pro ni stresující. Zkuste ji jednou víc zalít, poté naopak méně, dívejte se, jestli na vybraném místě roste do krásy. Pozorujte také její zbarvení. Zatímco vy se radujete z toho, že vás sukulent mění barvu na krásnou oranžovou, on by si naopak přál přesunout na trochu chladnější místo. Pokud jsou listy vaší rostliny zbarvené do hněda, je to známka, že jí nedáváte správné množství vody. Rostlina je živý organismus a může vám chvíli trvat, než se sehrajete a budete vedle sebe prospívat.

O několik měsíců později

Je vaše rostlina naživu? Gratulujeme! Je ideální čas na to, přikoupit jí nové kamarády a postupně zaplnit svůj domov zelení. Je taky vhodná doba na přesazení, rozhodně ale nekupujte první hlínu, kterou v obchodě uvidíte. Poraďte se s odborným personálem, který vám pomůže vybrat tu správnou půdu pro vaši rostlinu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat