10 zkratek pro jarní úklid. Byt jako nový skoro bez námahy

Také letos neustále odsouváte „velký jarní úklid“ na neurčito, protože se k němu nějak nedokážete přinutit? Pak vězte, že nejste sami. Komu by se chtělo vítat jaro s hadrem a prachovkou v ruce! Proto pro vás máme 10 tipů, které vám úklid usnadní a vy budete mít víc času a energie na mnohem příjemnější činnosti!

Schválně, který letos vyzkoušíte?

1. Okna beze šmouh

Mytí oken patří k těm nejméně oblíbeným domácím pracím. Aby ne. Všude cáká voda, pach chemických prostředků z bytu jen tak nevyvětráte, a i když jste leštěním strávili celý půlden, stejně nakonec objevíte šmouhu. Usnadněte si život! Pořiďte si měkký, kvalitní hadřík z mikrovlákna a do nádoby s vodou přidejte ocet. Namočte hadřík, vyždímejte, okno umyjte horizontálními pohyby, poté hadr vymáchejte, vyždímejte a okno přetřete pohyby vertikálními. To je vše. Odstraníte z okenních tabulek všechny nečistoty a se šmouhami si nemusíte lámat hlavu – žádné nebudou.

2. Koberec bez poskvrny

Koberce sice mají v domácnostech svůj význam, ale pokud už se má něco vylít, vylije se to právě na ně. A prakticky nikdy to není čistá voda! Kdepak, naše koberce se musejí vypořádat s džusy, omáčkami, červeným vínem, pozdravů od domácích mazlíčků, zablácenými botičkami… Není divu, že občas tyto podlahové krytiny získají poněkud netradiční „vzor“. Že jsou stále ještě některé skvrny patrné, i když už jste se je snažili vydrhnout? Pak je zkuste přestříkat směsí vody a octa a posypat sodou. Nechejte působit, poté smeťte a vyluxujte (pozor u koberců s nestálými barvami – soda by je mohla poškodit).

3. Rošt v troubě jako nový

Vypadá váš rošt, jako by na něj několik let kapala mastnota, těsto z koláčů a jiné dobroty (a nejspíš to tak i bylo)? Abyste nemuseli ztrácet čas nekonečným drhnutím připálenin, nechejte prostě rošt odmočit ve vaně či sprchovém koutu ve směsi horké vody a prostředku na mytí nádobí. Po hodince „lázně“ stačí setřít nečistoty houbičkou.

4. Vzpruha pro pračku

Málokdo pračku poctivě a pravidelně čistí, a tak na ni letos v rámci jarního úklidu nezapomeňte. Nečistoty, vodní kámen, usazeniny, plísně… To všechno by mělo jít pěkně pryč. Jak na to? Je to snadné. Nalijte do pračky ocet (i do nádržek na prášek, aviváž apod.) a zapněte ji na nějaký dlouhý program (s předpírkou). Ocet si poradí prakticky s každou špínou, jež útroby tohoto spotřebiče skrývají. O zbytek se postará horká voda.

5. Pryč s vodními usazeninami

Zašedlé vodovodní kohoutky, které už se dávno nelesknou, nerezový odkapávač na nádobí či dřez plný skvrn? Je na čase povolat do boje pomocníka, který vodní usazeniny rozpustí prakticky bez práce. Ano, mluvíme o octu. Postačí i ten obyčejný, ale nejlépe poslouží ten jablečný. Nechte ho chvíli působit a pak opláchněte a vyleštěte. Hotovo!

6. Mikrovlnka bez zbytků jídla

Možná že vy vždycky jídlo ohřívané mikrovlnnou troubou přikryjete, abyste zamezili pokrmu všude na stěnách trouby, ale ne všichni jsou tak pečliví. „Přivařené“ zbytky jídel na stěnách mikrovlnky jsou pro čištění docela výzva. Ale nemusejí být! Stačí vzít misku určenou pro vaření v této troubě, naplnit ji z poloviny směsí vody a octa (v poměru 1 : 1) a nechat 4 minuty „vlnit“. Pak misku opatrně vyndejte a zbytky jídel snadno setřete ze stěn mikrovlnky měkkým hadříkem.

7. Zářivé spáry mezi dlaždicemi

Schválně, kolik už jste utratili za nejrůznější čisticí prostředky, abyste spárám navrátili jejich bělost a zbavili je nánosu špíny, bakterií či plísní? Přitom účinného pomocníka má většina z nás doma! Prostě smíchejte sodu a vodu v tužší pastu a s pomocí kartáčku ji naneste na spáry. Nechejte působit, vyčistěte kartáčkem a opláchněte. Pro opravdu odolnou špínu a černé spáry můžete namísto vody použít v pastě se sodou trochu peroxidu.

8. Pro lesklý nerez

Máte doma nerezové povrchy, které už se nějakou dobu nelesknou tak, jak by mohly? Pak vyzkoušejte následující trik. Smíchejte v misce majonézu (ano, čtete správně) a citronovou šťávu. Směs naneste měkkým hadříkem na nerezový povrch, přetřete a poté ji dalším hadříkem odstraňte. Nakonec povrch vyleštěte papírovou utěrkou.

9. Žaluzie bez prachu

Boj se žaluziemi rozhodně není nic pro astmatiky nebo alergiky. I když vám speciálně koupená prachovka slibuje, jak ani smítko nespadne do okolí, skutečnost často bývá poněkud odlišná. Pomozte si starým domácím trikem. Vezměte dvě staré ponožky, kuchyňské kleště a připravte si roztok vody a octa. V něm namočte ponožky, vyždímejte je a navlečte na kleště, které stáhnete gumičkou. Tímto „nástrojem“ pak projíždějte žaluzie. Vlhké ponožky zachytí prach a kleště zaručí, že žádný neunikne.

10. Hlavice sprchy v plné kráse

Také už se sprchujete jen několika kapkami vody, které propustí vodním kamenem ucpaná hlavice sprchy? Zapomeňte na chemikálie. Do igelitového sáčku dejte směs vody, octa, sody a tekutého mýdla. Zavěste na hlavici sprchy tak, aby byla v tekutině zcela ponořená, a nechejte asi hodinku působit (pokud je hlavice opravdu silně ucpaná vodním kamenem, budete muset ještě povrch vyčistit kartáčem). Uvidíte ten rozdíl!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat