Úklidové rady, které nejsou tak účinné, jak si myslíte

Naše babičky a maminky mívají většinou pravdu. Ale ne vždy. Dokonce i když se jedná o dobře míněné rady zaměřené na péči o domácnost. Kterých se nemusíte držet?

Sklo nejlépe vyčistíš novinami

Ano, noviny se skutečně dříve používaly na leštění oken. Ale dnes máme k dispozici efektivnější pomocníky. Vlhké noviny se snadno trhají, a tak máte kousky papíru po celém skle, navíc tiskařská barva vlivem mokra také ráda pouští. Raději sáhněte po utěrce z mikrovlákna.

Na všechno se hodí ocet

Ano i ne. Ocet je skutečně skvělý jako dezinfekce, na běžnou špínu či na vodní kámen. Ale rozhodně ho nepoužívejte například na žulové či mramorové povrchy. Také vaše dřevěná podlaha či dřevěný nábytek z něj nebude mít zrovna užitek, spíš naopak.

Záchod můžeš vyčistit colou

České babičky a maminky by nám nejspíš tuhle radu nedaly, ale ty zahraniční ano. Jenže bychom je neměli poslouchat. Ano, slavná limonáda sice díky kyselině, již obsahuje, může pomoci s vodním kamenem, ale nápoj může zanechat skvrny v míse a cukr napomáhá růstu bakterií.

Ruce při mytí nádobí nenahradí žádná myčka

To možná platilo před deseti lety, ale moderní myčky nádobí jsou v mytí nepřekonatelné, naše ruce pro ně nejsou žádnou konkurencí. Nádobí myjí efektivněji než my. A co víc, spotřebují při tom mnohem méně vody, než když nádobí podrobujeme mytí ve dřezu.

Propisku z oblečení odstraníš sprejem na vlasy

Také to možná platilo před lety, ale dnes už ne. Dříve byly laky na vlasy plné nejrůznějších chemikálií a také alkoholu, které čištění inkoustu z propisovaček napomáhaly. Dnes už se ale složení sprejů dosti proměnilo, a tak byste si příliš nepomohli. Raději sáhněte po čistém lihu. Jen pozor na stálost barev u oblečení!

Koupelnu nejlépe vyčistí chlor

Přípravky s chlorem sice spolehlivě dezinfikují, nicméně to neznamená, že jsou pro úklid nejlepší. Některé druhy skvrn totiž jen zesvětlí, ale neodstraní je zcela. Čistota je tak pouhým zdáním (i když máte koupelnu vydezinfikovanou).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat