Kutilům vstup zakázán. Které práce raději přenechat odborníkům

Máte doma nadšeného kutila, případně si rádi děláte spoustu prací okolo domu či bytu sami? Pak vězte, že jsou činnosti, ke kterým byste raději měli přivolat odborníky. Nejenže budou hotovy rychleji a nejspíš i kvalitněji, ale především bude zajištěna bezpečnost vaše i vašeho příbytku.

Při vší úctě a obdivu k našim milovaným kutilům, které práce je lepší přenechat lidem, kteří jim skutečně rozumějí a živí se jimi?

Elektrické rozvody/opravy

Pověsit a zapojit lustr je jedna věc, ale natáhnout elektrické kabely v domě či bytě, to už vážně není nic pro amatéry. Nejde jen o to, že jakákoli chyba se vám může vymstít – úrazy elektrickým proudem patří k nejvážnějším a také velmi často smrtelným. A navíc chybné zapojení a neodborná práce s elektřinou může vyústit v požár vašeho obydlí.

Zásahy do základů/obvodových zdí

Vybourat sádrokartonovou příčku není nic, co by zručný kutil nezvládl. Ovšem pokud chcete v rámci rekonstrukce zasahovat do nosných zdí či základů, už byste si měli zavolat pomoc. Nejenže můžete narušit stabilitu domu, ale také zasáhnout do některých sítí apod. Nikterak náročný projekt se tak může proměnit v pořádnou polízanici.

Instalatérské práce

Vyměnit vodovodní baterii či spravit splachovadlo na toaletě není zas tak složité. Ale u podobných úkonů by většina amatérských instalatérských pokusů měla končit. Neodborně opravené potrubí či zásah do stoupaček by se opravdu mohly vymstít – potopa v bytě není nic pěkného. A co víc, pokud bydlíte například v činžáku či paneláku, může se stát, že vytopíte i sousedy, kteří s vašimi kutilskými pokusy nemají nic společného.

Instalace plynových spotřebičů/bojlerů apod.

Velké spotřebiče by měly být vždy zapojeny odborníkem. Nejenže se při jejich instalaci může mnohé pokazit (a například unikající plyn vážně není nic, po čem bychom doma toužili), ale také zaručíte, že při případné poruše budete mít nárok na záruku. Řada prodejců má nasmlouvané odborníky, kteří se o zapojení a zprovoznění přístroje postarají. Využijte toho!

Pokrývání/oprava střechy

Nejenže vám odborná práce zaručí, že při příští bouřce a vichřici neztratíte polovinu střechy, ale pokrývači jsou zvyklí se při práci pohybovat ve výškách a většinou vědí, jak se jistit, aby předešli zraněním. Pád ze střechy může být fatální, proto raději na pokrývání zavolejte odborníky.

Kácení stromů

Mluvíme samozřejmě o kácení skutečně vzrostlých stromů, které je nutné „rozřezat“ po částech, ne o stromcích dosahujících dvou metrů, které kutilové porazí bez mrknutí oka. Stromy mohou být nebezpečné nejen tím, že pracujete ve výšce skutečně ostrými a často nebezpečnými nástroji, ale také tím, že laik jen těžko přesně určí, kam vlastně spadne. Určitě jste viděli na internetu vtipná videa, jak si někdo porazí strom přímo na dům. V reálu už to tak vtipné není, věřte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat